Digi Mobil şi Ericsson au prezentat capabilităţi ale tehnologiei 5G

Digi Mobil şi Ericsson au prezentat capabilităţi ale tehnologiei 5G

Digi Mobil şi Ericsson au prezentat, în cadrul evenimentului „PASUL INTELIGENT CĂTRE 5G” unele performanțe relevante ale tehnologiei 5G, previzionând evoluţia de la 4G către 5G a reţelei utilizate de către Digi Mobil. În viitorul apropiat, viaţa se va schimba substanţial odată cu dezvoltarea tehnologiei, care va conecta tot ceea ce ne înconjoară. Cu ajutorul reţelelor 5G, conexiunile vor fi mai rapide, lucrurile care joacă un rol în confortul de zi cu zi vor fi conectate, cu beneficii încă puţin înţelese sau cunoscute de către fiecare dintre noi.

Pentru operatorii de reţele de telecomunicaţii, reţeaua de fibră optică şi integrarea fix – mobil conlucrează pentru a deschide calea către 5G şi mai departe, respectiv pentru a ţine pasul cu vitezele necesare pentru transportul unor cantităţi uriaşe de date, cu întârziere minimală (de ordinul milisecundelor) şi cu un număr masiv de elemente conectate. RCS & RDS, prin reţeaua de fibră optică dezvoltată pentru o acoperire cât mai mare, se diferenţiază în drumul către noile tehnologii în urma investiţiilor continue semnificative din ultimii ani. Permanenta preocupare în a costrui o reţea de fibră optică, pentru a oferi cea mai bună calitate disponibilă consumatorilor, defineşte drumul convergent cu viitoarele servicii 5G.

Evenimentul respectiv a deschis, din perspectiva organizatorilor, un dialog între RCS & RDS şi reprezentanţii diverselor industrii pentru găsirea soluţiilor comune, care pot să eficientizeze afacerile şi să aducă un avantaj competitiv în perioada care urmează.

În cadrul conferinţei, s-au demonstrat în direct performanţele tehnologiei 5G şi soluţiile practice pentru diferite industrii:

  • A fost testată viteza 5G de până la 10 Gbps, prin intermediul unei platforme prototip, precum şi latenta semnalului, redusă la o zecime faţă de cea uzuală pentru tehnologia actuală 4G. Astfel, putem estima că, prin intermediul tehnologiei 5G, utilizatorii vor experimenta accesul la internet mobil de mare viteză chiar şi în zone aglomerate cum ar fi concerte şi festivaluri sau evenimente sportive, fără a fi afectaţi de limitări ale vitezelor, interferenţe sau instabilitatea semnalului. Download-ul filmelor la rezoluţie 4K va fi o chestiune de secunde, în timp ce transmisiunile TV în direct şi evenimentele sportive vor deveni adevărate experienţe vizuale imersive, virtuale, chiar şi pentru cei care nu vor participa personal, în viaţa reală.

  • Internet of Eyes – S-a experimentat modalitatea prin care viitoarele aplicaţii de monitorizare dinamică a traficului pot detecta obiectele şi pot determina poziţia acestora în timp real, cu aplicabilităţi multiple pentru soluţiile de tip smart city, managementul traficului sau siguranţa publică. 5G va reprezenta coloana vertebrală pentru IoT, conectând obiectele din jurul nostru în modalităţi pe care nu le-am fi crezut posibile. Utilizatorii vor experimenta autovehicule independente, care interacţionează cu semafoarele, ceea ce va însemna o adevărată revoluţie a traficului. Comunicaţiile vehicul cu vehicul şi vehicul cu infrastructura vor creşte siguranţă pe şosele şi vor eficientiza funcţionarea transportului în comun. Senzorii integraţi în şosele, căi ferate şi piste de zbor vor comunica între ei şi cu vehiculele inteligente, pentru îmbunătăţirea controlului infastructurii şi serviciilor critice.

  • Internet of Skills – Am arătat potenţialul roboticii în cloud, respectiv cum poate fi controlat un robot la distanţă, într-o demonstraţie de operaţie medicală, în combinaţie cu realitatea virtuală, pentru a realiza internetul tactil, respectiv transmiterea la distanţă şi în timp real a senzaţiei de atingere.

  • Immersive Gaming – realitate augmentată pentru filme şi jocuri care vor permite o imersiune vizuală virtuală totală, la 360 de grade.

Am făcut împreună un prim pas către conectarea la tehnologia 5G. Reţeaua Digi Mobil este pregătită pentru evoluţia către 5G, iar aceasta le va permite utilizatorilor Digi Mobil, companii, instituţii de stat, dar şi utilizatori rezidenţiali, să se conecteze la obiectele care ne înconjoară, în ceea ce va însemna IoT şi societatea interconectată, indiferent de distanţele care ne separă, la o scară fără precedent, schimbând modul în care interpretam şi modelăm lumea. Noile echipamente din reţeaua noastră sunt deja la nivelul tehnologiei viitoare 5G, permiţându-ne în viitor să le oferim utilizatorilor Digi Mobil o experienţă îmbunătăţită, cu funcţionalităţi 5G: viteza de acces mărită, latenta redusă, IoT” – a declarat Valentin Popoviciu (foto), Vicepreşedinte RCS & RDS.

Până în 2023, 20% din populaţia lumii va avea acoperire 5G. Acesta va avea un impact enorm în ceea ce priveşte experienţa utilizatorilor şi transformarea digitală a industriilor şi oraşelor. Ericsson a semnat deja 40 de acorduri pentru a începe studiile 5G în întreaga lume. Cu această demostratie, ne uităm la viitor şi ceea ce va permite 5G. Este, de asemenea, un pas înainte în călătoria românească spre 5G” – a declarat Dragoş – Mircea Rebegea, Ericsson Country Manager România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0