Dileme ipotetice: ce ar face românii cu 100.000 de euro?

Dileme ipotetice: ce ar face românii cu 100.000 de euro?

Peste 15,5 % dintre români ar intra în afaceri dacă ar avea la dispoziție 100.000 de euro la dispoziție, alții ar pleca în călătorii (15,1%) sau ar face investiții imobiliare (14,2%), potrivit unui studiu de piață realizat de Erste Asset Management România, liderul pieței de administrare a investițiilor, cu active în gestiune de peste 7,8 miliarde de lei.

11,5% dintre cei 750 de participanți intervievați ar cumpăra o casă, 5,7 % ar investi în viitorul copiilor, 5,2% ar pune banii într-un depozit bancar și 4,9% ar cumpăra un teren.

8,4% dintre cei intervievați ar investi, dar nu știu în ce, și numai 1,5% ar plasa banii într-un fond mutual. Mai degrabă ar dona banii, sau i-ar da „cuiva care are nevoieˮ, proporția acestora (3,9%) fiind chiar mai mare decât a acelora care și-ar cumpăra o mașină (3%).

„Oamenii aleg soluții pe care le percep ca lipsite de riscuri și preferă investiții în bunuri și active la care au acces permanent și pe care cred că le pot controlaˮ, spune una dintre concluziile studiului.

Studiul a avut ca scop cercetarea atitudinilor dominante ale românilor față de surplusul financiar. Au mai fost sondate gradul de cunoaștere și informare, obiceiurile de utilizare a instrumentelor financiare de economisire sau investiție și percepția asupra brandurilor din domeniu.

În privința informării privind instrumentele economisire sau investiție, o proporție foarte mare (43,7%) apelează la prieteni, cunoștințe, colegi, și mai puțini (42,7%) la consulnații financiari.

Întrebați dacă au făcut investiții în fonduri mutuale, mai mult de 55% au răspuns că nu au avut suficienți bani, ceea ce denotă lipsa informațiilor. Se pot cumpăra titluri ale celor mai și cu 10 lei.

O altă concluzie a studiului relevă faptul că protecîia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiții. 49% menționează protecția financiară pe termen lung, 38% se gândesc la liniștea vieții de zi cu zi, 36% își doresc să folosească rezervele financiare în cel mai profitabil mod.

„Mitul gresit al sumei mari de bani si lipsa informatiilor sunt principalele bariere in calea neparticiparii intr-un fond de investitii. Despre Fondurile de Investitii s-au spus multe: ca sunt complicate, ca nu sunt pentru oricineˮ, a comentat Dragos Neacșu, CEO al Erste Asset Management.

Studiul relevă că nu dorința de a folosi banii pentru obiective precise este motivația principală de investiție, ci „nevoia de protecție financiară este în strânsă legatură cu dorința de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă decât grija fata de viitor.

„Nu există o preocupare constantă pentru o politică publică predictibilă și pe termen lung de educație financiară, care să genereze un comportament sănătos de economisire și investiție al populației. Evenimente ca acela al emisiunii de titluri de stat accesibile rămân singulare și nu se înscriu într-o serieˮ, a mai declarat Dragoș Neacșu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0