Duduim iar pe bază de arierate?

Duduim iar pe bază de arierate?

Economia duduie, crește cu aproape 6% spre disperarea celorlalți europeni, deficitul bugetar se situează la niveluri reduse vădind echilibrul, dar ministrul Apărării își părășeste postul după o controversă privind capacitatea de a plăti întocmai și la timp salariile militarilor.

Oare ce fel de economie e aceea care înregistrează o creștere-record în UE, dar nu generează suficientă lichiditate pentru ca PIB-ul suplimentar să permită realizarea cu ușurință a cheltuielilor?

Una care crește pe baza unor artificii, care doar creează impresia de creștere, din moment ce lichiditatea se restrânge în loc să fie stimulată.

Un exemplu poate fi oferit – pentru că tot suntem în zona Apărării – de achiziția de tehnică de luptă. Aceasta potrivit noii metodologii de calcul a PIB constituie investiție și contribuie la mărirea acestuia, dar, dacă s-ar merge pe vechea viziune potrivit căreia respectivele cumpărări sunt cheltuieli s-ar explica de ce scade în loc să crească lichiditatea.

Pentru ca ea să nu fie afectată, ar trebui – pe actuala secvență – ca echipamentele militare să se achiziționeze cu fonduri europene.

Acum cea de a doua chestiune legată de deficitul bugetar redus. Într-adevăr, cărțile de economie recomandă excedente fiscale în perioadele de boom, însă nu cred că la asta s-a gândit premierul, ci să dea drumul la plăți doar dacă are efectiv bani în vistierie, ceea ce reprezintă un fel foarte băbesc de a administra, o neînțelegere a fenomenelor economice, din moment ce rectificarea bugetară se va realiza abia după ce a făcut o victimă la Apărare.

Continuând pe această linie s-ar putea să se vadă că statul induce arierate și că ar putea să utilizeze Fondul Suveran  pentru a trage lichiditatea de la companiile de stat, dar fără să o folosească numai și numai pentru cofinanțarea fondurilor europene.

Într-un asemenea context ne putem da seama de utilitatea FMI, care monitoriza arieratele. Poate că România ar trebui să fie permanent sub un acord preventiv.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0