- Propunerea legislativa “Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică” – PLX 314/2020, poate afecta dezvoltarea pieței de capital românești!
Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piață de capital puternică, lichidă și diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este și trebuie să fie prioritară din 3 motive: dezvoltarea pieței de capital prin listarea de noi companii, creșterea performanței acestor companii ca urmare a cerințelor de guvernanță corporativă și venituri în plus la bugetul de stat.
Proiectul de “Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”, PLX 314/2020, care prevede interzicerea, “pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută” poate afecta dezvoltarea pieței de capital din România și nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar și în următorii ani.
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și Asociația CFA Romania consideră ca există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă și susțin că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbatute public și fără a avea în vedere consecințele acesteia în întreaga economie.
Listarea unor participații minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naționale în activitatea economica”, ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câștige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri și să contribuie la o creștere economică sustenabilă în România.
În același timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acționarului principal, Statul Român, precum și venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participațiilor deținute în continuare. Mesajele Statului Român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitori, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru inițierea unor oferte publice.
România are nevoie de instrumente de finanțare sigure, facile și accesibile astfel încât să poată să fie susținută economia pe termen scurt și mediu. Piața de capital în general și Bursa de Valori București în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate țările dezvoltate au piețe de capital puternice.
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și Asociația CFA Romania susțin demersurile de dezvoltare a pieței de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanțare a companiilor, iar piața de capital poate atrage investitori care să ofere finanțare, în condiții de lichiditate. Piața de capital din România are nevoie de măsuri rapide, iar listările aduc beneficii prin creșterea calității guvernanței corporative și a lichidității. Acestea vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunități pentru finanțare, reprezentând alternative pentru investiții și economisire pe termen lung pentru populație.
“Înghețarea” pieței de capital venită după “înghețarea” economiei din cauza crizei COVID-19, generează o problemă de credibilitate asupra posibilității României de a continua să atragă investiții străine directe, investiții de capital și resurse pentru finanțarea economiei.
COMMENTS