Produsul intern brut a crescut cu 4,3% pe seria brută în primul trimestru din 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. În date ajustate sezonier, valoarea PIB în T1 a fost de 185,74 miliarde lei. Tot pe serie ajustată sezonier, produsul intern brut a avut un plus de 1,6% în primul trimestru din 2016 comparativ cu trimestrul precedent. Toate acestea sunt date preliminare venite de la Institutul Naţional de Statistică.
Cu o creștere a PIB de 1,6% în primul trimestru comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimări publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Pe partea de formare a PIB, creşterea economica a fost susţinută, în special, de avansul cu 13,1%, faţă de primul trimestru din 2015 din comerţul en gros şi en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante. Urmează informaţiile şi comunicaţiile (+0,4%), cu o pondere de 6,1% la formarea PIB şi impozitele nete pe produs (+0,5%), al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,8%”, se mai arată în comunicatul INS.
Din punct de vedere al utilizării PIB, la creşterea economiei a contribuit consumul în gospodării care s-a majorat cu 10% şi a adus astfel un plus de 6,4% economiei. Şi formarea brută de capital fix a contribuit cu o majorare de 1,3% în PIB graţie creşterii cu 7% a volumului său.
Exportul, în schimb, a avut o contribuţie negativă în PIB, de -3,4%. A fost o consecinţă directă a creşterii mai mari a importurilor de bunuri şi servicii, de 8%, comparativ cu creşterea de numai 1,2% a exporturilor pe acelaşi segment, mai arată datele colectate de INS.
Majorarea PIB-ului cu 4,3% este în ton cu aşteptările UniCredit Bank, doar că oficialii băncii trag un nou semnal de alarmă: structura creşterii economice subliniează o accelerare rapidă a cheltuielilor de consum ceea ce naşte îngrijorări despre sustenabilitatea actualei creşteri economice.
Analiştii UnicCredit Bank spun că cererea de consum a ieşit în evidenţă cu o majorare de 9.2%, cel mai mare procent din septembrie 2008.
UniCredit Bank apreciează că această majorare ar putea fi infleunţată de factori tanzitorii precum cele două tăieri consecutive de TVA, de la 24% la 9% la alimente în iunie 2015 şi de 4 puncte procentuale la toate produsele din ianuarie 2016. Oficialii băncii mai menţionează drept factori de moment inflaţia scăzută (-3.2% în aprilie 2016) sau chiar dobânzile mai mici care au mai luat din povara de pe umerii clienţilor cu împrumuturi şi i-au încurajat să semneze alte credite. UniCredit Bank apreciează că rata dobânzilor a atins deja un minim şi că este puţin probabil să scadă mai mult.
Pentru 2016, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%. Prognoza Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de 4%.
Şi UniCredit Bank crede că PIB-ul va fi de 4% anul acesta prin prisma consumului puternic. UniCredit Bank se aşteaptă însă, la o încetinire a creşeterii economice în 2017 pe fondul importurilor puternice şi al exporturilor slabe.
COMMENTS