Economia Chinei avansează în mod constant

Economia Chinei avansează în mod constant

E.S.  Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România

Potrivit datelor publicate recent de Biroul Național de Statistică al Chinei, în 2021, economia Chinei a continuat să se redreseze constant, cu un PIB de 114,4 trilioane de yuani, o creștere de la an la an de 8,1%, rata de creștere continuând să fie în fruntea marilor economii ale lumii. China își menține poziția de lider în lume în ceea ce privesc dezvoltarea economică cât și prevenirea și controlul epidemiei , care a atras atenția la nivel mondial, de care sunt foarte preocupați şi mass-media și mulţi prieteni din România. Aș dori să fac câteva comentarii:
În primul rând, performanța economică a Chinei este plină de numeroase elemente pozitive.

În ultimul an, confruntându-se cu un mediu internațional complex și sever și cu epidemia secolului, guvernul chinez a răspuns calm, a aderat la principiul general al căutării progresului menținând stabilitatea, a coordonat științific prevenirea și controlul epidemiei și dezvoltarea economică și socială. Acesta a intensificat ajustarea politicilor macro interciclice, a sporit sprijinul pentru economia reală, a aprofundat reforma, deschiderea și inovarea, a îmbunătățit mediul de afaceri, a depus eforturi puternice și eficiente pentru a asigura bunăstarea oamenilor, a făcut noi progrese în dezvoltarea de înaltă calitate și a început cu bine cel de-al „14-lea Plan Cincinal”.

În 2021, principalii indicatori ai economiei Chinei au atins obiectivele așteptate: comerțul de import și export a crescut cu 21,4% față de anul precedent, iar utilizarea efectivă a capitalului străin a crescut cu 14,9%, în mediul urban au fost create 12,69 milioane de noi locuri de muncă, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut moderat cu 0,9%, iar veniturile rezidenților au ținut practic pasul cu creșterea economică, în creștere cu 9,1%. Creșterea continuă a puterii economice a Chinei și a nivelului pe cap de locuitor înseamnă că puterea națională generală a Chinei, productivitatea socială și standardele de trai ale oamenilor se vor îmbunătăți în continuare, iar dezvoltarea economică a Chinei va avea o bază mai solidă, condiții mai bune și forță motrice mai puternică.
În al doilea rând, economia Chinei rămâne stabilă și încrezătoare. În primul rând, încrederea vine dintr-o garanție instituțională solidă. După ani de explorare și practică, guvernul chinez a pus în aplicare un set eficient de sisteme și mecanisme pentru conducerea dezvoltării economice și sociale. În ultimul deceniu, au fost introduse peste 2.000 de planuri de reformă și s-au realizat schimbări istorice, realizând o remodelare sistematică și o restructurare generală în multe domenii. Aceste eforturi au generat în mod constant dividende instituționale pentru o dezvoltare de înaltă calitate.

În al doilea rând, încrederea vine de la o bază economică solidă. Astăzi, creșterea economică anuală a Chinei este echivalentă cu cea a unei economii moderat avansate. China are unul dintre cele mai sofisticate sisteme industriale din lume, iar creșterea bazată pe inovație continuă să stimuleze o creștere conotativă. In China există aproape 900 de milioane de muncitori, iar proporția de talente de nivel înalt este în continuă creștere. China are o piață uriașă de peste 1,4 miliarde de locuitori, iar grupul cu venituri medii este în continuă expansiune.

În al treilea rând, încrederea vine din noul model de dezvoltare. Modelul de dezvoltare are o influență asupra situației generale. Construirea unui nou model de dezvoltare în care ciclul intern să fie pilonul principal, iar ciclurile interne și internaționale să se consolideze reciproc este o alegere strategică a Chinei pentru a răspunde oportunităților și provocărilor și, de asemenea, o mișcare strategică de a lua inițiativa pentru dezvoltarea viitoare. În ultimul an, formarea unui sistem modern de piață a fost accelerată, rolul de susținere al cererii interne a fost întărit continuu, iar comerțul exterior a atins în mod repetat noi maxime, circulația internă și circulația internațională se promovează reciproc și se iau în continuare noi pași pentru a construi un nou model de dezvoltare.

În al treilea rând, contribuția Chinei la economia mondială continuă să crească. Pe fondul încetinirii creșterii globale, organizațiile internaționale și economiștii au afirmat potențialul și rezistența economiei Chinei. Conform ultimelor prognoze ale Fondului Monetar Internațional, producția economică totală a Chinei reprezinta aproximativ 18% din economia globală în 2021 și va crește constant de la an la an. Conform celor mai recente prognoze ale Băncii Mondiale, economia Chinei va crește cu 5,1% în 2022, situându-se printre primele economii ale lumii. Creșterea constantă a economiei Chinei joacă un rol liniștitor pentru redresarea economică globală, care încă se află în umbra COVID-19.

Confruntându-se cu impactul epidemiei asupra lanțului industrial global, lanțului de aprovizionare și comerțului mondial, China a preluat conducerea în reluarea muncii și a producției, scara sa de export și cota de piață internațională au atins noi cote maxime, a jucat un rol cheie în atenuarea problemei lanțului global de aprovizionare și în îmbunătățirea bunăstării consumatorilor din diferite țări. În același timp, China a aderat întotdeauna la conceptul de deschidere, cooperare, solidaritate și de câștig reciproc, extinzând neclintit deschiderea într-un mod integral și aprofundând cooperarea practică în construirea în comun a „Belt and Road”, și va depune eforturi pentru ca Parteneriatul Economic Cuprinzător Regional (RCEP) să intre în vigoare conform programului, astfel încât piața chineză să devină o piață împărțită de întreaga lume.

Sunt foarte încântată că cooperarea economică și comercială China-România a depășit tendința generală a anului trecut și a obținut rezultate îmbucurătoare. China continuă să fie cel mai mare partener comercial al României din afara Europei. Conform statisticilor vămii chineze, volumul comerțului dintre China și România în 2021 a fost de 66,04 miliarde de yuani, o creștere de 22,9% față de anul precedent, printre acestea, exporturile Chinei au fost de 43,35 miliarde de yuani, o creștere de la an la an de 22,1%; importurile au fost de 22,69 miliarde de yuani, o creștere de la an la an de 24,4%.

Rata de creștere a importurilor Chinei dinspre România este mai rapidă decât cea a exporturilor către România, iar vinurile, cosmeticele și alte produse românești de înaltă calitate sunt din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor chinezi. În ceea ce privește cooperarea investițională, investiția cumulată a Chinei în România a depășit 500 de milioane USD, iar domeniile și modalitățile de cooperare sunt în continuă expansiune. Anul trecut, China Haier Group a construit o bază modernă de producție de frigidere de primă clasă în România, cu o investiție de peste 70 de milioane de euro, creând aproape 1.000 de locuri de muncă la nivel local. În plus, cooperarea investițională China-România avansează constant și în domeniile construcției de autostrăzi, dezvoltării imobiliare, producției de echipamente sportive etc..

În 2022, guvernul chinez a propus ideea de a „urmări progresul menținând stabilitatea” și a făcut aranjamente de politică în șapte aspecte: macro, micro, structură, știință și tehnologie, reformă și deschidere, politica regională, societate, toate acestea în vederea stabilizării pieței macroeconomice. Dezvoltarea sustenabilă și stabilă a economiei Chinei va aduce cu siguranță un spațiu de cooperare mai larg pentru economia și comerțul China-România.

China salută cu căldură toate țările din lume, inclusiv România, pentru a împărtăși oportunitățile Chinei și dividendele dezvoltării economice ale Chinei. Ar trebui să cooperăm pentru a ne conforma tendinței generale de globalizare, a susține principiile economiei de piață și conceptul de libertate și deschidere, să consolidăm alinierea strategice, prin deschidere reciprocă și cooperare reciproc avantajoasă în comerț, investiții, industrie și alte domenii, să continuăm să creăm noi realizări în cooperarea economică și comercială China-România, astfel încât ca cele două popoare să beneficieze de rezultatele mai vizibile, tangibile și mai eficiente ale acestor cooperări.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0