Economistul, cel mai longeviv brand de presă economică din România a ajuns la 30 de ani de apariții constante pe piața românească. Publicația a adus de-a lungul timpului în atenția cititorilor cele mai relevante subiecte economice naționale și internaționale, influențând prin analize, sinteze și modelele autentice prezentate, dezvoltarea mentalității mediului de afaceri românesc. ”Modelul Economic Romanesc în Uniunea Europeană. România – orizont 2040”, un demers al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și găzduit consecvent în paginile Revistei Economistul, conturează direcții prioritare de dezvoltare în Noua Economie prin analizele și gândirile cuprinzătoare cu privire la oportunitățile de dezvoltate economică și socială pe termen lung în Noua Economie post criza covid-19.
”Ce a făcut revista Economistul de-a lungul timpului și ce face mai ales acum, este să propună o platformă de dezbatere națională și un program de conștientizare, de prefațare a viitorului. Românii au procedat reactiv, cu măsuri la ce li s-a întâmplat, însă avem nevoie de strategie – ”ce vrem să fim?”. ”cum vrem să fim?” și ”cum ajungem acolo?”. ASPES, având ca lance Economistul și împreună cu alți colegi din media ne propunem să conturăm <modelul economic românesc> cu un orizont de timp de cel puțin două decade” a subliniat Daniel Apostol, Director Editorial Economistul.
Doctor în economie, domnul Constantin Boștină, Președinte ASPES și Director General al revistei Economistul a declarat ”România trebuie să vină cu propriile concepte și modele de dezvoltare. Nu trebuie să așteptăm ci trebuie să ne folosim atât de cadrul oferit de Uniunea Europeană cât și de economia mondială. E important să discutăm prezentul, dar în același timp să analizăm ce va urma în economia românească din perspectiva anilor 2040. Această situație specială mondială, cauzată de coronavirus a pus problema unei regândiri a modului în care evoluează economia. Perioada post pandemie trebuie socotită ca o oportunitate de a restarta și redirecționa evoluția economică. De aceea ne-am propus ca în toamna acestui an să organizăm un forum economic național în care să venim cu o selecție a direcțiilor pe care trebuie să le cunoască economia și mai ales socialul din România pentru a pune un echilibru între potențialul real al României și ceea ce așteaptă cetățeanul european român de la potențialul țării lui. Deși Romania are potențial pentru locurile 6-7 în Uniunea Europeană, suntem, la nivelul de trai, aproape consecvent pe locul 26.”
Momentul împlinirii a 30 de ani de activitate a publicației Economistul a fost marcat prin emisiunea ”Economistul in Noua economie”, realizată în studioul EM360 de Adrian Mănuțiu, Jurnalist și Antreprenor și Daniel Apostol, Jurnalist economic și Fondator România Durabilă, la care au participat, alături de Directorul General al revistei, Constantin Boștină, invitații săi speciali – Mircea Coșea, doctor în economie, Adrian Vasilescu, Consilier al Guvernatorului Băncii Naționale și unul din inițiatorii proiectului, Eugen Dijmărescu, doctor în economie, Vicepreședinte ASPES, Nicolae Badea, Vicepreședinte ASPES, Florin Luca, analist economic, membru ASPES și Otilia Manta, analist economic, de asemenea, membru ASPES.
COMMENTS