Educația pentru creativitate – educația pentru viitor

Educația pentru creativitate – educația pentru viitor

În data de 15 februarie 1851 se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Spiru Haret, marele ministru, cum îl considera Nicolae Iorga, cel care a adus contribuții însemnate la dezvoltarea învățământului de la noi din țară în calitate de ministru al Instrucției Publice și al Cultelor, cum se intitula atunci Ministerul Educației.

Cu acest prilej, pe 12 februarie 2025, la Colegiul Național ”Spiru Haret” din București s-a desfășurat Simpozionul Național „Colocviile Haretiana” ediția a VII-a (https://cnshb.ro/colocviile-haretiana), organizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic București, Colegiul Național ”George Barițiu” din Cluj Napoca, Inspectoratul Școlar Dâmbovița, Liceul Teoretic ”Petru Cercel” din Târgoviște, Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” – Ploiești din Prahova, Colegiul Național ”Roman-Vodă” din Neamț, Colegiul Național ”Spiru Haret” – Tecuci din Galați.
Tema ediției actuale a simpozionului a fost: „Educația pentru creativitate – educație pentru viitor”. Experiențele ultimilor ani ne determină să considerăm că viitorul vine cu o pondere mare de necunoscut. Mai mult ca oricând în istorie, societatea este deschisă spre impredictibil și incertitudine. Indiferent care sunt disciplinele curriculare predate, profesorii au datoria să îi pregătească pe elevi astfel încât aceștia să poată răspunde provocărilor din viața lor de adulți.

În acest sens, educația pentru o cultură a creativității constituie un subiect de interes în demersurile didactice. Astfel, prin lucrările discutate în simpozion participanții au împărtășit din reflecțiile lor asupra eforturilor specifice în activitatea profesorală Dincolo de rutină și au avut ocazia de a face un schimb de experiență și bune practici pedagogice, ca rezultate ale modului cum aplică Gândirea creativă în educație, așa cum sugerează și evaluarea PISA 2022.

Un moment inedit a fost cel ocazionat de explicațiile oferite de către profesoara de istorie drd. Valentina Bilcea despre o plachetă ”Spiru Haret și David Emmanuel – 25 de ani de profesorat. Omagiu de admirație din partea foștilor elevi” și despre contextul de viață cotidiană a Meniului de la Banchet, scris în termeni matematici, un document din anul 1907, găzduit acum de Biblioteca Națională a României.
Simpozionul dedicat lui Spiru Haret s-a încheiat cu prezentarea de către prof. Dana Sburlan a unei aplicații Everything starts with mathematics –WHO FEARS FROM MATHS, un produs al unui proiect Erasmus la care au participat din școala gazdă și prof. Steliana Șerban, alături de prof. Mihaela Inocan.

Cum este posibilă educația pentru creativitate a elevilor digitali? – rămâne o întrebare semnificativă dincolo de momentul aniversar.


Prof. dr. Cristina Ștefan,
Colegiul Național ”Spiru Haret” București

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0