Dacă întrebăm *100 de români*, citând astfel din clasicii televiziunii, ce model de urmat ar avea în ceea ce privește antreprenoriatul, și am adăuga și un filtru – nominalizările să fie internaționale – cu siguranță unul dintre cei care ar primi multe voturi ar fi Elon Musk. Și nu pentru că sunt la modă mașinile electrice și social media, în care e implicat mai nou miliardarul, ci mai degrabă pentru faptul că vorbim de unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Or, dacă omul a făcut bani așa de mulți, înseamnă că are el ceva în căpșor, dincolo de orice nebunii cu care ne surprinde (și dincolo de miliardele din mina de diamante a tatălui său, pe care s-a putut baza la începuturile ce se pierd în negura anilor).
Nu m-am hotărât să fac nici un elogiu pentru Elon Musk – dimpotrivă, vreau să atrag atenția cât de ușor se poate ajunge la eficiență la autosuficiență. Pot cădea pradă acestui *viciu* nu doar minți strălucite, ci și mulți dintre politicieni, din România sau de oriunde.
Așadar, reîntorcându-ne la personajul principal, *regele* electricelor și al social-media (o să se supere Mark Zuckerberg, dar îl rog să nu o ia ca pe o ofensă: glumesc, nu are el timp să mă citească), să încercăm să îi punctăm anumite momente ale evoluției dar și ale involuției. De ce involuție? Pentru că, zilele acestea, cifrele cam asta ne arată. E o uriață performanță să faci din nimic o companie de un trilion de dolari și e o contraperformanță la fel e mare ca, acțiunile tale (ca manager), să producă înjumătățirea valorii de piață a companiei în mai puțin de un an. E un pas de la eficiență la haos, având la bază autosuficiența.
Elon Musk, ajuns în vârful lanțului trofic, ca mai toți semenii săi ce au adulmecat aerul rarefiat al spațiului, a ajuns să creadă că apropierea fizică de Divinitate îl poate contamina cu duh divin. Și a început să se comporte pe măsură. Reușitele din domenii precum eV sau dezvoltări aerospațiale l-au făcut să creadă că tot ce atinge se transformă în aur. Așa că, a pus la masa ruletei o miză uriașă, ipotecându-și o parte importantă din avere și pariind pe Twitter. Nu știm care ar fi motivele. Oare a vrut să îi arate lui Mark că el *poate mai bine*? Oare o altă *Divininitate coborâtă pe pământ*, până nu demult președinte al SUA, l-a bătut cu o aripă pe umăr, făcându-i cine știe ce promisiuni (în cazul în care va reveni la *butoane*, Doamne ferește) pentru situația în care v-a *elibera păsărica* și îi va debloca și contul? Aș merge mai mult pe a doua variantă: pentru că în aceste alegeri intermediare din SUA, în care Trump a sperat atât de mult și a obținut atât de puțin (nu mai spunem la socoteală faptul că, personal, e pe cale să cam piardă tot), Elon s-a implicat trup și suflet de partea republicanilor, îndeosebi a celor trumpiști. Declarațiile sale s-au sincronizat perfect cu ale unei alte *Divinități pe pământ*, urmașul lui Alah de pe malurile Bosforului (căruia i-o fi suflat ceva în ureche prietenul său, Vladimir Putin).
Cert e că Elon a cumpărat *păsărica* și s-a trezit în brațe cu ceva ce e cam greu de îmblânzit/gestionat. Miliardarul a simțit pericolul, a încercat să facă pasul în spate, dar angajamentele asumate erau ferme, SUA nu e România, și nu a putut renunța. Acum caută cu disperare să repună pluta pe luciul fluviului învolburat, dar se vede treaba că a cam încurcat lucrurile. În condițiile în care piața ar fi trebuit să tragă Tesla în sus, ca pe mai toate suratele din domeniu, aceasta se duce la fund. O fi de vină faptul că Elon a trebuit să vândă un pachet mare de acțiuni pentru a susține cumpărarea Twitter? Sau o fi de vină faptul că, din câte se aude, echipa de ingineri de la Tesla, în loc să se ocupe de dezvoltări în eV, ca până acum, e prinsă până peste cap cu deslușirea *codurilor sursă* de la Twitter? Nu știm exact! Ceea ce știm e faptul că investitorii l-au penalizat pe Elon cel eficient pentru că a ajuns autosuficient. Aviz amatorilor de pe la noi ( la scară mai mică, desigur)!
COMMENTS