Endava România își reînnoiește contractul de închiriere în clădirea UBC, parte din portofoliul companiei IULIUS în Cluj-Napoca

Endava România își reînnoiește contractul de închiriere în clădirea UBC, parte din portofoliul companiei IULIUS în Cluj-Napoca

Compania britanică de servicii software Endava și-a reînnoit contractul de închiriere pentru încă cinci ani în clădirea United Business Center, parte din dezvoltarea Iulius Mall Cluj. Tranzacția intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers vizează un spațiu de birouri de 4.300 de metri pătrați și permite consolidarea echipei locale, precum și continuarea expansiunii companiei în Cluj-Napoca. În ultimii doi ani, reînnoirile de contracte au reprezentat o parte semnificativă din cererea de pe piață, în contextul în care multe companii au amânat deciziile legate de închirierea birourilor din cauza incertitudinilor legate de munca hibridă.

Endava România, una dintre companiile IT de referință atât la nivel local, cât și național, are un parteneriat de lungă durată cu IULIUS, fiind chiriaș în clădirea UBC, un punct de referință pe piața de birouri din Cluj, încă din 2013. Reînnoirea contractului de închiriere reprezintă una dintre cele mai importante tranzacții din acest an, atât în piața din Cluj-Napoca, cât și în piața de office în general.

IULIUS este dezvoltator și operator specializat în ample proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, având peste 25 de ani de experiență în real estate. Portofoliul companiei include două mari proiecte de regenerare urbană, Palas Iași și Iulius Town Timișoara, plus rețeaua națională Iulius Mall (Iași, Cluj-Napoca, Suceava) și 15 clădiri de birouri de clasa A (Iași – 7 clădiri United Business Center în Palas şi Palas Campus, Cluj-Napoca – 3 clădiri și Timișoara – 4 clădiri). Sustenabilitatea este un element central în modelul de business al IULIUS, rețeaua națională de mall-uri şi clădirile de birouri fiind certificate LEED® sau EDGE.

„Endava își dorea o clădire care să îndeplinească anumite criterii în ceea ce privește locația, ecosistemul de servicii și calitatea construcției. După o analiză atentă a pieței, în care au fost evaluate mai multe locații, chiriașul a decis că cea mai bună opțiune este să continue în locația existentă și să consolideze colaborarea îndelungată cu IULIUS. Clujul, al doilea centru de business din România, după Capitală, se remarcă printr-o dinamică economică deosebită, cu o creștere neegalată nu doar la nivel național, ci și în Uniunea Europeană. Această performanță îi crește atractivitatea. Orașul a devenit <<cartierul general>> pentru mari jucători din IT și tehnologie, atrăgând tot mai mult interesul investitorilor din sectorul imobiliar, pe măsură ce răspunde nevoii de expansiune”, subliniază George Didoiu, Director | Tenant Services la Colliers, care remarcă flexibilitatea de care au dat dovadă ambii parteneri, reușind să înțeleagă nevoile reciproce și să ajungă la un compromis ideal pentru anii următori.

„Apreciem în mod deosebit parteneriatul cu Endava, mai ales că este una dintre companiile care au ales birourile noastre din fiecare oraş în care am dezvoltat reţeaua UBC, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Suntem conştienţi că, pentru partenerii cu care lucrăm şi angajaţii acestora, calitatea serviciilor este prioritară, iar preocuparea noastră a fost şi este să oferim soluţii şi facilităţi variate, la un standard înalt. Continuarea colaborării cu Endava, pentru încă cinci ani, reconfirmă nu doar calitatea, ci şi unicitatea birourilor noastre pe piaţă. Integrarea spaţiilor office cu cele comerciale și de recreere, în ansambluri mixte, facilitează accesul angajaţilor la un micro-univers de servicii pe care aceştia ştim că le apreciază: de la opţiuni variate pentru masă şi socializare, facilităţi pentru sport şi entertainment, până la parcuri, hipermarket, servicii medicale şi servicii publice”, a declarat Silviu Băbțan, Office Buildings Manager United Business Center Cluj.

Aproximativ jumătate din tranzacțiile de închiriere semnate în prima jumătate a acestui an au fost reînnoiri. Pentru comparație, înainte de pandemie, reînnoirile de contracte reprezentau, în medie, 28% pe an, cu minime de 19% în 2011 și 22% în 2019. Deși munca în sistem hibrid nu a provocat „apocalipsa birourilor” preconizată în urmă cu câțiva ani, aceasta a determinat unele companii să reducă spațiul de birouri.

„Orașele regionale au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu un stoc considerabil de clădiri noi de clasa A și chiriași care se așteaptă la standarde ridicate de calitate și eficiență. Piața de birouri din Cluj-Napoca este stabilă și matură, cu puține spații disponibile, în special în locațiile de foarte bună calitate, având o rată generală de neocupare de sub 3%. Tendința dominantă în sectorul imobiliar local este una de stabilitate și menținere a spațiilor închiriate de marii chiriași”, conchide George Didoiu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0