Enel a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program al grupului italian de reducere a datoriilor.
Consiliul director al grupului a aprobat o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vânzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia, se arată într-un comunicat al Enel.
În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).
Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%. Diviziile Enel din România vând aproape 9 TWh de energie anual către aaproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%, iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă).
Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.
Nicolescu: Toate obligațiile asumate trebuie respectate integral
Toate obligațiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de Agerpres.
„Intenția noii conduceri a Grupului Enel de a-și diminua prezența în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligațiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acțiunile Departamentului pentru Energie”, a precizat Nicolescu.
Enel a achiziționat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuție și furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în București), Electrica Dobrogea și Electrica Banat.
Totodată, compania deține și locul trei pe piața producției de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.
Vânzarea activelor de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de șase miliarde de euro, început în 2013, și care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.
Activele din Slovacia și România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolari) la acest program, a anunțat compania într-un comunicat.
Vânzările vor implica o participație de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România Srl.
În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.
În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.
Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia și România, precum și acționarii minoritari (companii sau entități controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare și a desemnat drept consultanți financiari BNP Paribas și Deutsche Bank pentru activele din Slovacia și Citigroup și Unicredit pentru activele din România în sprijinul operațiunilor de vânzare.
COMMENTS