EXCLUSIVITATE Marinel Burduja: O bancă având capital românesc ar avea o altă atitudine în ceea ce priveşte creditarea economiei

banci19

Grupul bancar elen Piraeus Bank a anunţat joi că şi-a vândut pachetul de 93,27% pe care îl deţinea la subsidiara sa ATE Bank România SA către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu pentru 10,3 milioane de euro. Fostul prim-vicepreşedinte Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, cel care va conduce noua bancă şi care este şi artizanul negocierilor, a povestt, în exclusivitate pentru Piaţa Financiară, cum a demarat acest proiect al unei bănci cu capital autohton.

Aţi vorbit în ultima perioadă depre importanţa unei bănci care să aibă capital românesc. De când lucraţi la acest proiect?

Este un  proiect la care am lucrat imediat ce am părăsit Raiffeisen Bank, un proiect în care am adus alături de mine specialişti din tot sistemul bancar, oameni foarte tineri care în toată această perioadă au lucrat fără niciun fel de pretenţii materiale. Ideea care a stat la baza acestui proiect dă satisfacţie necesităţilor de finanţare din piaţa românescă de astăzi. Din cauza unor motive obiective pe care nu pot să le contest, există un apetit din ce în ce mai scăzut al unor bănci de a credita în continuare economia românescă. O bancă având capital românesc ar avea o altă atitudine din mai multe motive. În primul rând, există în mod clar posibilitatea unei mai profunde cunoaşteri a mediului economic şi a unei cunoaşteri mai nuanţate. În al doilea rând, cred că o astfel de bancă este mult mai mult ancorată în realităţile ţării. Trei – cred că toate băncile străine operaţionale în România sau cele care au reprezentanţă în România îşi doresc un partener local puternic, solid.

Motivul pentru care am optat să facem această achiziţie într-o formulă simplă, cu un număr extrem de mic de acţionari iniţiali, este determinată de simplitatea juridică a contractului de achiziţie, dar este un proiect în care invităm să participe toţi românii, şi nu numai, care doresc să investească în această nouă structură bancară. Ideea este că cei care vor participa în structura de acţionariat nu vor avea în niciun caz privilegii. Vor avea, cum avem şi noi, nădejdea că prin acest efort de solidaritate vor contribui la o desfăşurare normală a activităţii de finanţare, atât de importantă astăzi, într-o perioadă de criză acută.

Acum mulţi şi-ar dori să iasă din sistemul bancar…

Mie mi se pare că acest act are o valoare simbolică importantă în condiţiile în care atâtea bănci au probleme, şi vorbesc aici şi la nivel european şi la nivel mondial. Atâta lume doreşte să iasă din sistemul bancar, iar noi am iniţiat, şi cred că am şi probat această victorie – că în tot acest climat de neîmpliniri este nevoie să facem ceva, să punem o cărămidă. Sigur că am suficientă experienţă cât să îmi dau seama cât este de dificil momentul de lansare al acestei bănci.

Totul a plecat de la un vis – visul de a avea o bancă cu capital autohton. Am avut şansa să discut pe această temă şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, care a fost un important sprijin al acestei idei, în ideea mai generoasă de a reînnoi o tradiţie existentă  în România înainte de război. În acea perioadă în care mă preocupa foarte mult proiectul, ministru al finanţelor era Florin Georgescu, acum prim viceguvernator al Băncii Naţionale căruia, de asemeni, ideea i s-a părut, profesional vorbind, corectă şi cu şanse de realizare. Nu în ultimul rând, am avut alături de mine un acţionar căruia îi pasă de România. A investi într-o bancă în acestă perioadă, dacă nu ar fi un act de patriotism, ar fi un act de mare curaj. Mie mi se pare că există o nişă de piaţă extrem de generoasă pentru astfel de entitate şi nu cred că vom întâmpina dificultăţi în lansarea acestui proiect. Este obligaţia mea, ca să nu spun crucea mea, de a pune în piaţă o entitate bancare altfel, care să fie deosebită de ceea ce oferă astăzi concurenţa şi care să fie de o calitate corectă, să ofere produse la un nivel corect şi să aibă o altă atitudine faţă de clienţi.

Pornesc de la ideea că timpul antreprenorului român este limitat. De asemenea, pornesc de la ideea că structura bancară trebuie apărată, conservată în limitele normelor de prudenţialitate europene în vigoare astăzi şi sunt convins că între aceste două extreme se poate găsi o punte corectă prin aport profesional de calitate a unor tineri bancheri români.

Ce ne puteţi spune despre echipa cu care veţi lucra?

Mă gândesc retrospectiv la o afirmaţie pe care a făcut-o la un moment dat unul dintre preşedinţii RBS, care se întreba unde sunt bancherii români tineri, cu potenţial. Eu sper ca prin această structură să arătăm câţiva din bancherii români tineri cu potenţial. Sigur, pentru mine este destul de complicată această  situaţie în care trebuie să recunosc că vor fi alţii mai buni, cu mai mult entuziasm, cu mai multă energie, dar este o realitate pe care mi-o asum şi sper să  fiu un catalizator al acestor tinere talente. Şi în industria bancară, ca şi în toate sferele economice şi sociale din România, fără o promovare a tineretului cu foarte mult curaj nu vom avea o şansă pentru viitorul acestei ţări.

Cum a fost primit acest proiect al unei bănci cu capital românesc în piaţă?

Este deosebit de încurajator faptul că, deşi am vrut să păstrez această iniţiativă într-o stare de discreţie absolută, avem deja ecouri pozitive în piaţă, atât din partea unor posibili investitori care sunt oameni normali, cu nişte economii pe care doresc să le investească sub o autoritate bancară şi, nu în ultimul rând, din partea unor reprezentanţi ai unei importante sfere a pieţei, a economiei, care doresc să vină spre acestă nouă entitate bancară.

Ce ne puteţi spune despre strategia noii bănci?

Nu sunt astăzi autorizat să vorbesc despre strategia băncii, oricum nu aş putea vorbi despre ea înainte să fie aprobată de BNR. Nu pot să vorbesc despre ceea ce vom face în termeni concreţi.

Îmi doresc foarte foarte mult ca deschiderea operaţiunilor acestei bănci să fie făcută pe 1 decembrie, ca gest de adâncă dragoste pentru această ţară şi ca un gest de binemeritat respect pentru economia României. Există mai multe variante în ceea ce priveşte numele noii bănci. Ne dorim un nume care să aibă rezonanţe româneşti, ne dorim să exprime, de asemenea, direcţia în care orientăm banca. Cu siguranţă că va fi o bancă orientată primordial spre zona corporatistă şi prin asta înţeleg nu corporaţiile în definiţia europeană, înţeleg persoanele juridice autorizate în România. Regret că nu pot da astăzi multe detalii. Când vom face oficial lansarea băncii, veţi beneficia de toate informaţiile. Vom avea grijă în permanenţă ca presa să fie o punte de comunicare cu piaţă, aşa cum este normal.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0