Banca de Export-Import a României – EximBank anunta, intr-un comunicat, ca a aprobat recent un mix de produse pentru Grup Feroviar Român (GFR) în vederea achiziționării de către a companie a BDZ Freight Services EOOD Bulgaria, compania naționala de transport feroviar din țara vecină.
GFR, membru al Grampet Group, anunta, la randul sau, ca a accesat o linie de credit de la Eximbank, în valoare de 54 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru investiţiile pe care compania le va efectua în cadrul privatizărilor în care este implicată în Bulgaria şi Croaţia.
Grup Feroviar Român este pe lista scurtă a investitorilor interesaţi de privatizarea operatorului de stat de transport de marfă pe calea ferată din Bulgaria, BDZ Cargo, iar oferta financiară irevocabiă pentru preluarea operatorului de stat din Bulgaria se va depune pe 25 iunie a.c..
EximBank mai spune in comunicat ca, tinând cont, pe de o parte, de cadrul legal – Legea 96/2000 – potrivit căruia banca efectuează operaţiuni specifice de finanţare și garantare pentru promovarea investiţiilor româneşti în străinătate, dar și de strategia EximBank de susținere a companiilor românești cu proiecte în afara țării, a fost stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Român pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionării unor companii din afara României.
“Parteneriatul strategic dintre GFR și EximBank se orientează către alte ținte de interes din afara României, pe de o parte, și către activitatea curentă a companiei pe de alta, însă nu ia în considerare, sub nici o formă, o implicare în privatizările din România – nici acum, nici în viitor. Orice companie din România capabilă să-și extindă activitatea în afara țării este un potențial partener al EximBank. Cred că avem companii românești care au ajuns la maturitate deplină pe piata locală și care vor și pot să devină jucători regionali. Toate aceste companii găsesc în EximBank un partener strategic”, a declarat Traian Halalai, președintele EximBank.
EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.
Pachetul de finanţare al băncii cuprinde atât credite standard pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, cât şi produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobândă subvenţionată (dobînda este cu cinci puncte procentuale sub dobânda pieței și este fixă pe toată perioada de creditare) şi compensarea parţială a dobânzii care permite recuperarea a până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii în lei contractate de la bănci, inclusiv EximBank.
Garanţiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garanţii colaterale. Garanţiile emise de EximBank preiau o parte semnificativă a riscului de credit astfel că utilizarea lor asigură accesul mai facil la finanţare.
În ceea ce priveşte asigurările, EximBank acoperă riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale sau în implementarea proiectelor de investiţii ale companiilor româneşti în străinătate.
Tot pentru reducerea riscurilor, EximBank oferă produsul „Informaţia comercială şi de credit despre partenerii de afaceri” prin care orice societate îşi poate cunoaşte viitorul partener comercial înaintea încheierii unui contract.
Banca deține o rețea de 15 unități – Bucureşti, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Timişoara şi Sibiu – iar operatorii economici pot obține informații suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.
COMMENTS