Comisia Europeană a emis licenţe de export de grâu de 5,06 millioane de tone pentru sezonul început în iulie, cel mai alert debut din 2004 şi până acum, potrivit bloomberg.com.
Cumpărătorii au acum provizii stocate din Uniunea Europeană, dar unii specialişti precum Amy Reynolds, economist-senior la Consiliul Internaţional al Grânelor cu sediul în Londra ( IGC), sunt sceptici că situaţia va continua pe parcursul întregului sezon. “Există o disponibilitate largă în altă parte şi va exista o mare concurenţă”, a afirmat acesta, citat de bloomberg.com.
Ploile torenţiale au condus la o recoltă slabă în Franţa şi Germania, cu o calitate a grâului sub cea din Rusia sau Ukraina, potrivit specialiştilor străini. Acest lucru va duce la încetinirea exporturilor, cu o posibilă cădere de 25% sezonul acesta, de 25,5 milioane tone, conform estimărilor IGC.
În acelaşi timp, grâul din regiunea Mării Negre, unde vremea bună duce la recolte bogate, este, de obicei, mai ieftin pentru cumpărători. Rusia a dominat vânzările anul acesta către Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu al lumii, iar ţara caută să îşi cimenteze poziţia ca un exportator de top pentru al doilea an.
Institutul pentru Studii ale Piaţei Agricole (Ikar) estimează că Rusia va stabili un record la exporturi, de 30 de millioane de tone pentru 2016-2017.
Anul acesta, România a ajuns la acelaşi nivel de producţie de grâu (de 4 tone/hectar) cu Franţa, cel mai mare producător al Uniunii Europene. Producţia de grâu a ţării noastre a crescut cu 7% faţă de 2015, la peste 8,4 miliarde tone, potrivit declaraţiilor publice ale ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.
Pe de altă parte, recent, Egiptul a refuzat României 63.000 de tone de grâu pentru că ar fi fost contaminat de o ciupercă, potrivit presei internaţionale. Controlul a avut loc în portul Constanţa şi a fost pentru prima dată cand Egiptul a respins marfa direct de la sursă.
În 2015, România a exportat 1,5 milioane de tone de cereale în Egipt, principalul client al ţării noastre.
COMMENTS