Pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015, potrivit unui studiu E&Y realizat la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Specialiştii spun că pierderile se datorează lipsei modificărilor legislative menite să sprijine investitorii în acest domeniu.
„În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani”, potrivit comunicatului remis presei.
Datele culese mai relevă că rezultatele sunt “îngrijorătoare pentru investiţiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiţie din sistemul energetic românesc de după anul 1989”.
„Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”, după cum afirmă Claudia Brânduş, preşedinte RWEA.
Specialiştii E&Y apreciează că, la această situaţie, s-a ajuns ca urmare a deselor „modificări legislative şi de reglementare, de cele mai multe ori efectuate în lipsa unor studii de impact şi analize pe măsură, afectând, astfel, o industrie care participă în mod semnificativ la îndeplinirea de către România a obiectivelor asumate în domeniul energiei regenerabile”.
Studiul E&Y s-a intitulat ‘’Analiza performaţei financiare şi a poziţiei de bilanţ a industriei eoliene din România în anul 2015” şi a venit în continuarea unei cercetări similare făcutepentru anul 2014. Studiul a fost elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului.
„Având în vedere preţul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment”, se mai arată în comunicat.
În lumina celor semnalate, Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită Guvernului şi Parlamentului să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar, potrivit comunicatului de presă.
RWEA este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în Bucureşti. Asociaţia este o entitate voluntară de participanţi din industria energiei eoliene din România.
COMMENTS