Fintech Forum – o privire curajoasă spre oportunităţile viitorului în banking

Fintech Forum – o privire curajoasă spre oportunităţile viitorului în banking

Ieri, la hotelul Ramada Nord din Bucureşti, Finmedia şi revista „Piaţa Financiară” au organizat prima ediţie a Fintech Forum, un eveniment incitant, realizat cu concursul unor parteneri prestigioşi de peste hotare şi din ţară: Apello, Loxon, NTT Data, Idea::Bank, Libra Internet Bank şi Softelligence.

A fost o zi plină de noutăţi, de informaţii pertinente şi avizate, „la cald”, de analiză şi devoalare a oportunităţilor de viitor pentru industria bancară, dar şi IT&C.

Ce înseamnă fintech, la urma urmei? Fintech reprezintă o nouă industrie ce se bazează pe companii ce folosesc noile tehnologii şi inovaţiile pentru a concura şi/sau colabora cu instituţiile bancare tradiţionale în acordarea de servicii financiare.

Fintech este în prezent unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din zona tehnologiilor. Este de așteptat ca până în anul 2020, investițiile atrase de companii de tip Fintech să crească la 46 miliarde USD, față de 26 miliarde USD la momentul actual. Datorită gradului ridicat de inovație, soluțiile dezvoltate de companii fintech din zona centrală și de est a Europei au atras atenția întregului mapamond, generând numeroase dezbateri în piață și fiind tratate cu deosebită atenție.

În prima secţiune a conferinţei, moderate de Alina Florean, Senior Project Manager în cadrul Roland Berger, s-a discutat aplicat despre percepția pieței asupra companiilor fintech, despre felul în care se poziționează acestea cu adevărat. Din studiul Roland Berger, făcut la nivel european cu sprijinul a 250 de companii fintech din 18 ţări, a reieşit că 54% dintre acestea operează în trei direcţii majore: investiţii, crowfunding şi plăţi.

Simona Caraghiaur, director al Direcției Juridice din cadrul Idea::Bank, s-a referit la cadrul de reglementare al companiilor fintech, aflate azi într-o zonă mai puţin clar definită, între prea mult şi prea puțin. Janos Hoos, CCO al Appello, s-a referit la tendinţele din lumea digitală în Credit Risk Management. Despre digital disruption a vorbit asistenţei cu exemple clare Cristian Mustață, Head of Digital Strategy din cadrul Băncii Comerciale Române, iar despre blockchain – o nouă tehnologie îmbrăţişată de sistemul bancar – a făcut referiri extrem de interesante Ioana Frîncu, COO în cadrul firmei locale Under Development.

Cea de a doua parte a conferinţei a fost moderată de Rodica Tuchilă, consilier în cadrul Asociației Române a Băncilor, care a făcut un excurs necesar legat de transformarea digitală la nivel continental, între oportunitate şi reglementare. „The bank is not a black box” s-a intitulat prezentarea electrizantă a Andrei Șonea, din cadrul Anthemis Group, care a venit de la Londra să împărtăşească asistenţei din experinţa proprie de colaborare directă şi intensă cu firmele fintech, dornice să fie consiliate, să înveţe şi să izbândească.

Tamas Erni, directorul general al firmei Loxon, s-a referit la tehnologiile secolului 21 destinate sectorului loan management, în vreme ce Ion Stan, vicepreședinte Operațiuni în Alpha Bank România, a prezentat asistenţei rezultatele primei colaborări concrete a unei bănci din România cu o firmă fintech, Deposit Solutions, prin care clienţi germani şi-ai constituit depozite bancare avantajoase la Alpha Bank România. Experienţa acestei colaborări a fost detalită, de altfel, şi de Michael Maximilian Mueller, CFO al Deposit Solutions, prezent în panelul Fintech Forum.

Raul Popa, CEO şi cofondator al firmei TypingDNA, a vorbit celor 70 de participanţi la eveniment despre noi posibilităţi de autentificare sigură și de prevenire a fraudelor în aplicaţiile financiare oferite de insituţiile profil. Octavian Hera, Marketing and Digital Director în cadrul Libra Internet Bank, s-a referit pe scurt la prezentul şi la viitorul bankigului după „valul digital disruption.

Forumul a fost închis de prezentarea de zile mari a unui cunoscut business angel de pe plaiurile mioritice, Sergiu Neguţ, care este şi partener & membru al boardului firmei Softelligence. Acesta a avut o expunere electrizantă, aplaudată la scenă deschisă: „Making money in fintech: unicorni sau mârțoage?”.

A fost o zi plină şi lungă, de peste 5 ore de prezentări, dezbateri, opinii, întrebări şi răspunsuri. „A fost un succes care merită repetat!” – am desprins noi din spusele celor prezenţi, mulţumiţi că şi-au făcut timp să participe.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0