FNGCIMM anunţa startul pentru implementarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA

FNGCIMM anunţa startul pentru implementarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA

Pentru a preîntâmpina şi a lua măsuri de diminuare a consecinţelor economice generate de pandemia COVID-19 asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, FNGCIMM anunţa demararea, în regim de urgenţă, a Programului IMM INVEST ROMÂNIA, aprobat prin OUG nr.110/2017 , cu îmbunătăţirile aduse prin OUG 29/21.03.2020.
Programul guvernamental IMM INVEST ROMÂNIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unor finanţări garantate.

În vederea înscrierii în program, în termen de 7 zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, dar nu mai târziu de 16.04.2020, ora 24.00, instituţiile de credit interesate vor transmite F.N.G.C.I.M.M. şi M.F.P. solicitarea de înscriere în program, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, precum şi valoarea estimată a finanţărilor pentru anul 2020.

FNGCIMM va garanta aceste finanţări în numele şi în contul statului român, iar garanţiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investiţii, cu o valoare maximă de 10.000.000 lei şi din creditele/liniile de credit destinate finanţării capitalului de lucru necesar întreprinderilor mijlocii, în valoare de până la 5.000.000 lei şi/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, în valoare de până la 1.000.000 lei acordate întreprinderilor mici, respectiv din creditele/liniile de credit în valoare de până la 500.000 lei, acordate microintreprinderilor.
Valoarea creditelor/liniilor de credit se va dimensiona în funcție media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita a 5.000.000 lei. Pentru IMM-urile nou-înființate, valoarea maximă a finanţării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balantele lunare.
Durata maximă a finanţării în cazul creditelor pentru realizarea de investiții este de 72 de luni, fără posibilitate de prelungire, iar durata maximă a finanţării în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de încă 36 de luni. Garanţiile se acorda la solicitările băncilor, pe baza aceleiaşi documentaţii necesare pentru aprobarea creditelor, printr-o procedură rapidă, imediat după operaţionalizarea Programului şi după înscrierea băncilor finanţatoare în Program.
Principalul avantaj al Programului IMM INVEST ROMÂNIA este că asigură o finanţare rapidă, fără costuri de finanțare și de garantare, având avantajul prezenței garanției statului pentru toate categoriile de credite, dobânda şi comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat prin Ministerul Finanţelor Publice. Subvenţionarea totală a costurilor cu dobânzile și comisioanele se aplică de la data acordării creditului până la 31 martie 2021, cu posibilităţi de prelungire.
“FNGCIMM este pregătit să implementeze Programul IMM INVEST ROMÂNIA, ca măsură de menţinere în viaţă a peste 40.000 de IMM-uri. Am creat o schemă simplă de finanţare/ garantare, în condiţii avantajoase pentru beneficiari, am configurat organizaţional fluxurile de analiză şi aprobare să funcţioneze în regim de urgenţă. Înţelegem perfect ca în această situaţie de criză, întreprinderile mici şi mijlocii sunt cele mai afectate şi le suntem alături pentru a le asigura gura de oxigen de care au nevoie pentru supravieţuire. Solicităm tuturor partenerilor bancari să colaboreze pentru a depăşi acest moment critic, având încredere în capacitatea noastră operațională de garantare. În această perioadă de incertitudine dorim să eliminăm măcar parţial presiunea resimţită de cele mai afectate întreprinderi mici şi mijlocii, iar pe ceilalţi antreprenori, care nu se regăsesc în criteriile de eligibilitate ale acestui program, îi anunţăm că în curând vom operaţionaliza un alt produs de finanţare/garantare, susţinut din surse proprii FNGCIMM.”, a declarat Dumitru Nancu – Director general FNGCIMM
Înregistrarea beneficiarilor în program se realizează pe platforma online dedicată programului, prin parcurgerea următoarelor etape:

  • Beneficiarul aplicant se inregistreza în aplicaţia online disponibilă pe site-ul www.imminvest.ro;
  • Beneficiarul completeza online datele de identificare, ataşează declaraţia IMM în format pdf;
  • Aplica pentru unul sau mai multe credite/ linii de credit;
  • Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării;
  • După efectuarea verificării datelor şi elementelor înregistrate de potenţialul beneficiar aplicant, FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului, precum şi numărul de înregistrare;
  • FNGCIMM pune on line la dispoziţia instituţiei de credit selectate documentele înregistrate de IMM, precum şi acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
  • Instituţia de credit analizează cererea beneficiarului şi adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiţii/creditului liniei de credit conform solicitării beneficiarului;
  • Instituţia de credit aproba creditul şi transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Creditele se acordă în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale instituţiilor de credit, cu încadrarea în normele de garantare ale FNGCIMM şi cu respectarea regulilor de gestionare a plafoanelor anuale.
Perioada de derulare a Programului este determinată de alocarea de către M.F.P. a plafonului de garanții de stat, pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul Programului fiind de 15.000.000.000 lei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0