Fondul de private equity Catalyst, acţionar la elefant.ro

elefant

Fondul de private equity Catalyst a preluat circa 10% din acţiunile magazinului online elefant.ro, prin majorare de capital, a anunţat Mihai Sfințescu, team leader Catalyst România și partener 3TS Capital Partners, într-o conferinţă de presă.

Banii investiţi de Catalyst vor fi directionaţi către consolidarea brandului şi marketing, a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Investments, fondul de private equity și venture capital care deţine şi administrează elefant.ro prin intermediul Universal Online Promotion.

„Prima rundă de finanţare a elefant.ro a fost făcută exclusiv din banii acţionarilor iar a doua rundă de finanţare este cu participarea colegilor de la 3TS. Partea financiară ne facilitează o dezvoltare foarte dinamică cu cel puţin o dublare a cifrei de afaceri anual – de la circa 15 milioane de euro anul acesta la 30 de milioane de euro în 2015”, a spus Sturza.

Catalyst România este primul fond de private equity dedicat României, finanţat în principal de către Fondul European de Investiţii (FEI) prin iniţiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Prin elefant.ro, Catalyst România marchează o nouă investiție a sa, după cele anterioare care au vizat avocatnet.ro și Simartis Telecom. Fondul finanţează, cu investiţii cuprinse între 200.000 de euro şi 2 mil. euro, IMM-uri autohtone care activează în special în domeniile TMT. Alături de FEI, care prin JEREMIE este cel mai mare contributor la capitalul Catalyst, au mai angajat investiţii în fond şi BT Asset Management (BTAM), companie membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, 3TS Capital Partners, precum şi alţi investitori privaţi. Fondul este administrat de către 3TS Capital Partners.

Ion Sturza a arătat că tranzacţia validează valoarea de piaţă a elefant.ro şi „validează modelul de business din punct de vedere financiar, legal, tehnic, pentru că due diligence-ul care a fost făcut de această <matrioșka> de fonduri este destul de sofisticat”. Omul de afaceri a arătat că procesul de due diligence a fost extrem de solicitant, dar scopul a fost ca echipa fondului şi a elefant.ro să fie pregătită pentru un exit. „Noi investim pentru exit şi orizontul nostru este între trei şi cini ani (…) Poate e prematur să spun asta azi, însa ambiţia noastră ar fi să facem un exit parţial printr-o listare la BVB printr-un alternativ”, a spus Ion Sturza.

În ceea ce priveşte extinderea elefant.ro, singura ambiţie referitor la o prezenţă fizică este Republica Moldova. „Avem o problemă transfrontalieră – Moldova încă nu este în Uniunea Europeană şi avem probleme cu vama, cu taxele, dar ele se rezolvă odată cu semnarea acordului de asociere între Republica Moldova şi UE. Vom rezolva problemele logistice şi va fi o extindere absolut naturală spre Republica Moldova. Astăzi, vânzările elefant.md se fac de pe site-ul din România şi cu logistica din România, fără o prezenţă fizică”, a declarat Sturza.

Ion Sturza a fost premier al Republicii Moldova între februarie şi decembrie 1999, fost asociat cu Dinu Patriciu în Rompetrol şi omul care i-a adus pe kazahii de la KazMunaiGaz la rafinăria Petromidia.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0