FPPG salută votul din Parlamentul UE pentru noua taxonomie destinată investițiilor durabile, care a susținut ca gazul natural să fie inclus în taxonomie și, prin urmare, considerat sustenabil de către investitori

FPPG salută votul din Parlamentul UE pentru noua taxonomie destinată investițiilor durabile, care a susținut ca gazul natural să fie inclus în taxonomie și, prin urmare, considerat sustenabil de către investitori

O majoritate de 328 de membri ai Parlamentului European de la Strasbourg a votat săptămana trecută împotriva obiecției la actul delegat al Comisiei Europene privind Regulamentul taxonomiei și, prin urmare, în favoarea clasificării energiei nucleare și a gazelor naturale drept sustenabile si durabile. Până în prezent, gazul fusese exclus de majoritatea investitorilor sustenabili, ceea ce a contribut la adâncirea dependenței UE de gazul rusesc, situație devenită de neacceptat în urma escaladării agresiunii din Ucraina.

Termenul până la care se putea contesta votul a expirat pe 11 iulie, iar în lipsa unei abțineri, Actul Delegat Complementar va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Acest lucru presupune că oficialii europeni au calificat utilizarea gazului, în anumite condiții, ca activitate sustenabilă ce răspunde în mod direct acestui deziderat cheie de securitate energetică a României și că va contribui la stabilitate pe termen mediu și lung în Europa Centrală și de Est, prin aducerea pe piață de noi resurse energetice cheie, din Marea Neagră, în condiții de eficiență economică, în timp ce vor contribui la consolidarea traiectoriei de atingere a obiectivului de neutralitate climatică în perspectiva anului 2050. 

„Acesta este un progres semnificativ pentru atingerea dezideratului de independență energetică al UE fata de importurile din Rusia, deoarece va direcționa investiții durabile, diminuând nevoia de importuri de acest gen. România este una dintre țările cu cele mai semnificative resurse de gaze naturale, iar legea offshore adoptată de parlamentul național acum două luni primește noi valențe de oportunitate pentru dezvoltarea sistemului energetic românesc în raport cu rolul regional pe care îl dorim și constrim deja în ultmii ani. FPPG își propune să fie principalul aliat al României pentru creșterea producției energetice în regim de urgență, pentru a intampina sezonul rece al acestui an într-o poziție de putere atat în interiorul uniunii, dar mai ales în raport cu negocierile care vor urma în est.”, declară Directorul Executiv al FPPG, Cătălin Niță.

Ne exprimăm dorința ca, în viitorul apropiat, membrii FPPG să contribuie semnificativ la a asigura necesarul de consum de gaze naturale al României pentru mulți ani prin adăugarea cantităților din proiectele offshore, blocate până acum de o lege menită de fapt să le faciliteze, dar și a proiectelor onshore și deeponshore, care pot crește semnificativ aportul energetic la nevoile regionale.

Prin adăugarea cantităților suplimentare care pot fi generate, România poate ajunge cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, odată cu închiderea zăcământului Groningen din Olanda. Astfel, decizia politică de la nivel european în legatură cu taxonomia se dovedește una de înaltă responsabilitate, iar toti membrii FPPG își vor asuma partea lor de responsabilitate în perioada următoare, asigurând cât mai mult din nevoile cetățenilor indiferent de modul cum va evolua situația din est.

FPPG reiterează totodată deplina disponibilitate pentru o consultare permanentă cu autoritățile statului și își asumă responsabilitatea de a facilita cel mai constructiv dialog posibil între industria de petrol și gaze și reprezentanții mediului decident.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0