Fundaţia Orange a lansat programul „Digitaliada”, investind 350.000 de euro în educaţia elevilor de la ţară

Fundaţia Orange a lansat programul „Digitaliada”, investind 350.000 de euro în educaţia elevilor de la ţară

După un efort conjugat de doi ani, Fundaţia Orange, fondată şi bazată pe activitatea operatorului Orange România, lider pe piaţa telecom, a dat startul unui proiect pilot de educaţie digitală unic în fel său în România. Proiectul „Digitaliada” îşi propune promovarea educaţiei digitale la ciclul gimnazial şi îmbunătăţirea, prin metode de lucru interactive şi conţinut digital de tip “învăţare prin joc”, a rezultatelor şcolare ale elevilor din mediul rural, foarte adesea defavorizaţi din raţiuni obiective. Proiectul se desfăşoară în 10 şcoli din mediul rural pe durata anului şcolar 2016-2017.

În cadrul proiectului au fost selectate 10 şcoli rurale din cele 83 înscrise în program. Acestea primesc seturi de câte 25 de tablete, 1 laptop pentru profesor, videoproiector, flipchart inteligent, conţinut educaţional digital şi materiale suport pentru matematică şi informatică, un catalog online, formare dedicată pentru profesori şi suport permanent. Până în acest moment, valoarea totală a proiectul este de 350.000 de euro.

Digitaliadă propune o metodă de educaţie bazată pe aplicaţii şi jocuri digitale, menită să completeze metodele clasice utilizate până acum la clasă cu resurse educaţionale bazate pe tehnologie. În cadrul unor ore de matematică şi informatică se vor folosi jocuri video şi aplicaţii cu conţinut educaţional. Jocurile propuse în pilot sunt identificate în strânsă legătură cu obiectivele de învăţare din programa şcolară. Ele sunt completate de aplicaţii digitale pentru a oferi profesorilor şi elevilor un cadru mai larg de folosire a echipamentelor digitale în timpul orelor.

„Calitatea rezultatelor depinde de calitatea educației. Sperăm ca metoda de «învățare pe baza jocurilor digitale» și a aplicațiilor să deschidă noi drumuri pentru elevi, să le îmbunătățească rezultatele școlare și să contribuim împreună la dezvoltarea educaţiei în anii următori”, a declarat Dana Deac, preşedinte al Fundației Orange.

Plecând de la conţinutul educaţional al jocurilor, profesorii primesc exemple de planuri de lecţie demonstrative pentru modul în care poate fi folosit conţinutul educaţional la clasă. În paralel, pentru informatică, elevii şi profesorii vor beneficia de materiale pentru dezvoltarea competenţelor digitale pentru tabletă şi PC dezvoltate de echipa ScratchED la Harvard Graduate School of Education şi eliberat sub licenţă Creative Commons, dar şi de experţi educaţionali din România.Toate resursele digitale propuse în proiect vor fi disponibile gratuit publicului larg pe platforma digitaliada.ro care-şi propune să devină un hub de conţinut educaţional digital.

Platforma conţine materiale digitale educaţionale şi încurajează crearea de conţinut didactic digital pentru orice disciplină şcolară de la clasele V – VIII. În cadrul iniţiativei va avea loc şi un proiect-pilot ce se va desfăşura pe parcursul anului şcolar 2016-2017 ȋn 10 şcoli gimnaziale de masă din mediul rural.

„Investiția în educație, sub orice formă – resurse financiare, voluntari, internshipuri, mentorat – reprezintă o investiție în viitor. Digitaliada este un exemplu de investiție în viitor, printr-un proiect ambițios și complex, cu o abordare 360 grade. Se adresează școlilor, se adresează profesorilor și se adresează elevilor, oferind tuturor resurse noi care, pe viitor, vor avea un impact pozitiv pe termen lung și vor contribui la o schimbare semnificativă în comunitate”, a menţionat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer Orange România la festivitatea de lansare din comuna Poiana Mărului, judeţul Braşov.

„Digitaliada” este derulată de Fundaţia Orange şi implementat de Asociaţia Actori Europeni, Asociaţia Cartea Daliei, Asociaţia Societatea Online şi Fundaţia Noi Orizonturi. Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Generale de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0