Indiferent că la entitatea rezultată în urma fuziunii EximBank – Banca Românească se separă activitatea de finanțare și garantare a exporturilor de cea de bancă comercială tot este nevoie de o instituţie financiară pentru derularea creditelor, pentru a da aval pe scrisorile de garanție etc.
Cu alte cuvinte, activitatea de bancă comercială se păstrează, că aceasta se poate separa sau nu de partea de finanţare/garantare a exporturilor e o altă chestiune.
Mai important este că Ministerul Finanțelor se poate opune fuziunii doar în măsura în care se angajează fonduri publice. De unde vor fi procurate peste 300 milioane de euro ca acelea vehiculate pe reţelele de socializare, care să fie plătite către National Bank of Greece pentru a ieşi din acţionariatul Băncii Românești, fără angajarea de fonduri de la bugetul statului? Din lichiditatea curentă.
Sigur, plasarea ei ar crea un gap. Ce ar putea să fie substituit însă cu ajutorul unei emisiuni de bonduri de peste 5 ani, poate 7 sau 10, care să permită creșterea bilanțului pe seama capitalului de rangul 1.
O emisiune de obligațiuni constituie capital de rangul 2, dar la peste cinci ani se asimilează cu capitalul de rangul 1, cel social. O astfel de mișcare facilitează realizarea unui leverage situat între 1 la 8 și 1 la 12 (capital/activ).
Dar banii generați ar trebuie să nu se oprească la 300 şi de milioane, inclusiv prin intermediul unei atrageri agresive de depozite, și resursele să fie canalizate către reluarea creditării. Adică, să se reia activitatea de bancă comercială, care acum se derulează la un nivel extrem de redus.
Loc pe piața creditului ar fi destul , fiindcă în momentul de față băncile se rezumă să acorde împrumuturi mici la preţ mare. Își corectează din preţ bugetele. Cineva care știe ce să facă și nu se raportează la ce să nu facă va putea atribui cu ușurință finanţări.
Ca o concluzie, se pare că preţul vehiculat pe reţelele de socializare pentru realizarea fuziunii conţine capitalul social, finanţările existente şi calitatea portofoliului.
Nu în ultimul rând, pe baza fuziunii, EximBank se alege cu o reţea teritorială diversificată.
COMMENTS