În cadrul aceluiaşi eveniment discuţiile s-au îndreptat spre partea de fiscalitate de la nivelul României. Destul de des blamată şi considerată mai degrabă o modalitate de împovărare a motorului de creştere economică reprezentat de mediul privat aceasta a fost subiectul principal al prezentării lui Gariel Biriş. „În zona de contribuţii obligatorii sistemul nostru este găunos. Vorbim aici de o împărţire a societăţii între privilegiaţi şi mai puţin privilegiaţi (exemplu: persoanele care lucrează în domeniul IT). În ADN-ul politicienilor vedem dorinţa de a pune ziduri pentru unii şi portiţe pentru alţii şi, este necesar să pricepem că un mediu economic în care există privilegii este un mediu privat de stabilitate.” a afirmat acesta.
Iar în această direcţie nu au fost omise nici măsurile Noului Cod Fiscal, contestate pe alocuri: „Nu este deloc bine ce s-a întâmplat în această direcţie, cel puţin în ceea ce priveşte unele măsuri precum
fiscalizarea investiţiilor. Nici un stat care vrea să atragă investiţii nu trebuie să impoziteze capitalul investit în economie. Noi avem câteva exemple de impozite pe investiţii: nerecunoaşterea inflaţiei pe mijloacele fixe (în anii de hiperinflaţie efectul acesta era ucigător), impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice. Noi nu impozităm mărimea clădirii ci calitatea investiţiei, aşadar descurajăm calitatea, taxa pe stâlp este un alt exemplu şi, nu mai vorbesc de majorarea impozitului pentru cei care deţin mai mult de o clădire.”
Drept soluţii pentru îmbunătăţirea fiscalităţii au fost sugerate: simplificarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor, reducerea bazei de impozitare pentru veniturile mici prin deduceri, iar în cazul salariilor mari utilizarea plafonării bazei, diminuarea birocraţiei.
„Rezonabilizarea contribuţiilor, scade administrarea şi creşte responsabilitatea de a contribui, iar în felul acesta vom deveni mai competitivi, după cum se doreşte. Competitivitatea nu trebuie văzută ca scop ci ca rezultat al lucrurilor bine făcute ”
COMMENTS