Deponenţii germani părăsesc securitatea băncilor de economii pentru ceea ce mulţi consideră acum a fi un şi mai sigur loc pentru a-şi parca banii: seifurile de acasa, scrie marketwatch.com.
Ani la rând, germanii şi-au ţinut economiile în conturi de economii în ciuda scufundaării ratelor de dobândă. Recent, mulţi şi-au pierdut însă, încrederea, mai scrie marketwatch.com.
Plonjarea ratelor de dobândă pe teritoriu negativ accelerează acum cererea pentru cutiile de metal invincibile. Burg-Waechter KG, cel mai mare producător de seifuri din Germania, a afişat un salt de 25% a caselor de bani pentru acasă în prima jumătate a anului, după cum afirmă şeful de vânzări Dietmar Schake, citat de marketwatch.com.
Rivalii de la Format Tresorbau GmbH şi Hartmann Tresore AG au raportat, de asemenea, vânzări digitate duble.
„Producătorii de seifuri lucrează aproape la limită,” a firmat Thies Hartmann, director general la Hamburger Stahltresor GmbH, un producător de seifuri de familie din Hamburg, care afirmă că afacerile i-au crescut cu 25% din 2014.
Germanii arată către Banca Centrală Europeană, care din 2014 a încercat să reaprindă inflaţia Zonei Euro cu rate de dobândă sub zero. Deponenţii se văd acum puşi în situaţia de a fi încărcaţi cu taxe pentru depozitele lor, comentează jurnaliştii de la marketwatch.com. Unele companii şi unii deponenţi privaţi semnificativi suportă deja cheltuielile.
„În momentul în care banca îmi va spune că trebuie să plătesc dobândă pentru depozitul meu îmi voi lua cei 50.000 de euro, sau oricare ar fi suma, şi îi voi pune sub pernă sau voi cumpăra un seif şi voi ţine banii în el”, a afirmat Dagmar Metzger, un antreprenor de 53 de ani din Munchen.
„Mai degrabă mi-aş retrage banii şi mi i-aş ascunde acasă sau i-aş ţine într-o casetă de valoare la bancă„, a afirmat Marlene Marek, proprietar al unui bistro din Frankfurt.
Mulţi germani au idei similare şi stau pe liste de aşteptare pentru casete de valoare în unele oraşe mari.
Băncile şi alte insituţii financiare păstrează şi ele mai mult numerar. Reasiguratorul gigant Munich Re AG a afirmat că ar putea păstra 20 de milioane de euro în numerar, într-un seif, alături de lingourile de aur pe care compania le-a depozitat acum doi ani.
Germanii sunt axaţi în mod particular pe economii deoarece ei preferă numerarul în locul plasticului. „Doar ceea ce este cash este real,” spune o vorbă.
Aproximativ 80% din tranzacţiile germane de vânzare cu amănutul se fac cu numerar. În Statele Unite ale Americii, procentul este de 46, potrivit unui sondaj publicat de Bundesbank în 2014. Germanii păstrează, de asemenea, mai mult cash în buzunarele lor şi vizitează ATM-urile mai des. Ei scot în medie 256 de dolari o dată. Americanii scot în medie 103 dolari.
Conservatorismul german îşi are rădăcilnile îm vechiul Stasi, fostul serviciul secret şi poliţia politică a fostei Republici Democrate Germane, care se temea de spionajul statului. Mulţi germani sunt speriaţi de propunerile de interzicere a tranzacţiilor cu nemerar care depăşesc 5,000 de euro. Mulţi germani cred că planul Băncii Centrale Europene de a elimina treptat bancnota de 500 de euro este doar începutul deciziei de a scăpa de bani cu totul.
Iar germanii nu vor să devină total transparenţi!
COMMENTS