Gigantul TSMC, compania fără de care lumea întreagă va sta pe loc. De ce depind toate industriile de producătorul taiwanez de cipuri?

Gigantul TSMC, compania fără de care lumea întreagă va sta pe loc. De ce depind toate industriile de producătorul taiwanez de cipuri?

O privire mai atentă asupra uneia dintre cele mai importante și puternice companii din lume, TSMC din Taiwan, care în ultimele zile a înregistrat profituri fabuloase, arată cât este de importantă poziția sa pe harta economică internațională și de ce experții consideră că, fără acest gigant, lumea ar sta pe loc, subliniază analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale. 

TSMC este cel mai avansat producător de cipuri utilizate, de exemplu, în producția de smartphone-uri, computere, tablete și servere. Printre cei mai mari clienți ai săi se numără Apple, pentru care produce cipuri A pentru iPhone-uri, precum și cipuri M pentru Mac-uri și iPad-uri, Qualcomm, AMD și Nvidia. 

În acest context, se estimează că TSMC produce peste 90% dintre cele mai avansate și mai puternice cipuri din lume, utilizate în toate domeniile, inclusiv în armată și inteligență artificială. Cu alte cuvinte, nu este deloc exagerată afirmația potrivit căreia fără această companie, lumea ar sta pe loc. 

Aproape toată producția TSMC are loc în Taiwan, un stat insular care reprezintă o zonă foarte fierbinte din punct de vedere geopolitic, mai ales pentru că se consideră independentă. China, însă, nu recunoaște acest lucru și revendică insula ca parte a teritoriului său.

Conflictul dintre China și Taiwan poate reduce PIB-ul mondial

În ultimii ani, China a efectuat exerciții militare din ce în ce mai intense în vecinătatea Taiwanului și nu este exclus ca, într-o zi, să decidă să atace direct sau să blocheze insula. Experții și jurnaliștii subliniau, încă de acum ceva timp, că în cazul unui atac, PIB-ul mondial ar scădea cu 10% numai în primul an. De dragul comparației, impactul pandemiei sau al marii crize financiare a fost la nivelul de 5%. 

În aceste condiții, un posibil atac ar afecta atât Taiwanul, cât și China, care ar putea înregistra o scădere a PIB-ului cu aproximativ 20%. În același timp, China este un client important pentru TSMC, drept urmare, ar crea probleme și pentru ea însăși, arată analiștii XTB.

Important de menționat este faptul că TSMC este o companie care, foarte probabil, s-ar putea să fi fost prima care s-a gândit că ar fi bine să separe dezvoltarea cipurilor de producția acestora. Până atunci, era o cutumă ca aceste companii să își proiecteze și realizeze propriile cipuri (Intel face asta, de exemplu). 

TSMC a venit, însă, cu un model inedit. Ni-l putem imagina drept un brutar care coace pâine, iar celelalte companii sunt angajații care au rețeta pentru această pâine. Rețetele în acest caz sunt furnizate de Apple, AMD sau Nvidia, de exemplu. În ultimele decenii, acest sistem s-a dovedit a fi foarte bun, deoarece TSMC a atins vârful absolut în domeniul său. 

Strategia TSMC, un succes

Ultimele rezultate financiare raportate de TSMC în cursul săptămânii au fost absolut fenomenale și au propulsat capitalizarea de piață a TSMC peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari, punctează analiștii XTB. 

Doar Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Saudi Aramco și Meta sunt companii mai mari. Prin urmare, TSMC depășește companii precum Berkshire Hathaway, Tesla, Walmart sau VISA. Marja netă a TSMC a fost de 43%, ceea ce înseamnă că această companie câștigă 43 de cenți din fiecare dolar cheltuit. Acest lucru, cu excepția Nvidia, nu poate fi egalat nici măcar de marile companii americane de tehnologie.

De asemenea, TSMC are planuri și mai mari: va reinvesti mai mult de 60 de miliarde de dolari în 2024 și în 2025.

În prezent, doar două companii din lume au ambiția de a concura cu TSMC – Intel și Samsung Electronics. Dar ultimii ani arată că, în realitate, competiția nu va fi atât de ușoară. Intel se zbate să-și depășească problemele privind pierderile, iar Samsung Electronics produce multe alte produse și electronice pe lângă cipuri. 

Totuși, de ce nu pot companiile menționate să ajungă din urmă TSMC? Există mai multe motive. Primul este că cel puțin Intel a rămas în urmă din punct de vedere tehnologic și și-a supraestimat poziția, punctează analiștii XTB.

În plus, etica muncii din Taiwan este mult mai ridicată decât, de exemplu, cea americană. În egală măsură, Taiwanul are, de asemenea, un număr foarte mare de oameni calificați care s-au adaptat la condițiile locale timp de mulți ani, iar pe insulă a fost construită și o rețea cuprinzătoare de furnizori. Cu alte cuvinte, TSMC a construit acest întreg sistem timp de decenii și este foarte greu de copiat.

TSMC însăși s-a convins de acest lucru și, ca parte a creșterii siguranței producției, construiește fabrici și în SUA. Însă deja a întâmpinat întârzieri, se confruntă cu deficit de personal dispus să lucreze multe ore, înregistrează prețuri mai mari la energie etc.  

Dacă și TSMC se lovește de dificultăți, va fi cu atât mai dificil pentru alte companii, pe lângă faptul că o fabrică modernă de cipuri costă zeci de miliarde de dolari, iar producția de cipuri în sine va fi mult mai scumpă în SUA. Asta înseamnă că TSMC va avea un alt avantaj competitiv. Așadar, se pare că lumea va fi dependentă de Taiwan pentru foarte mult timp, arată analiștii XTB.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0