România se află între primele cinci țări din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului resurselor minerale de care dispune, a declarat Grigore Pop, director general în Agenția Națională de Resurse Minerale, la cea de-a doua ediţie a Forumului Minier Român organizat de Finmedia.
„Avem încă multe locuri de urcat în statistica europeană în privinţa producţiei de materii prime. Din fericire, la potenţial stăm foarte bine – între primele cinci state ale UE”, a spus Grigor Pop. El a menționat că România dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, începând cu hidrocarburi, metale feroase și neferoase, cărbune, materiale de construcții, roci de tot felul, precum și ape minerale.
„Din păcate, dacă vorbim de exploatare, suntem mai jos decât atât (..) Este important să reluăm discuţiile pe tema continuării prelucrării minereurilor şi ducerea lor până la adăugarea valorii produsului finit”, a spus reprezentantul ANRM.
Pop a arătat că este nevoie de o comunicare mai bună şi mai coerentă între instituţiile implicate în exploatarea resurselor minerale ale statului şi a arătat că ANRM a colaborat cu Ministerul Economiei şi celelalte ministere implicate în armonizarea noii Legi a minelor.
„Rămâne de actualitate modificarea Legii Minelor şi oferirea unor oportunităţi investitorilor, cu privire la unele resurse minerale care sunt obiectul unor Hotărâri de Guvern de închidere a minelor şi găsirea soluţiilor pentru a le reintegra în circuitul economic pentru a valorifica potenţialul acestora”, a arătat reprezentantul ANRM. Pop a subliniat că ANRM încearcă să atragă investitorii privaţi şi că autoritatea poate să îi motiveze prin modul cum promovează procedurile aplicate în exploatare – prezentarea transparent şi clar a drumului pe care trebuie să îl parcurgă până la obţinerea licenţei.
„Încercăm să eliminăm prin activitatea pe care o desfăşurăm ceea ce la un moment dat poate deveni un < labirint procedural>. Vrem să eficientizăm aceste proceduri”, a spus reprezentantul ANRM. El a arătat că autoritatea colaborează foarte bine cu investitorii în ceea ce priveşte secretizarea unor documente ANRM. „Nu avem nicio problemă în derularea contractelor cu marile companii, cu finanţatori externi, care au filiale în România. Aşa se întâmplă de fiecare dată – marile companii nu ne crează nicio problemă. Avem foarte clar definită colaborarea atât ca şi concesiune, cât şi ca gestionare a informaţiilor şi datelor geologice”, a spus Pop, precizând că buna colaborare cu ANRM a fost motivul pentru care corporaţiile străine s-au decis să continue investiţiile în România, dând exemplu Deva Gold şi Reservoir Minerals, care vor face investiţii de peste 50 de milioane de euro în următorii cinci în explorarea perimetrelor concesionate.
COMMENTS