Raiffeisen Bank International și Raiffeisen Bank România au acordat un credit în valoare de 40,5 milioane de euro unei societăți din grupul Shikun and Binui Energy din Israel pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW, în nord-vestul țării.
La finalul anului trecut, Shikun and Binui Energy a semnat un contract cu un contractor EPC european pentru construcția “la cheie” a parcului fotovoltaic, incluzând proiectare, inginerie civilă, mecanică și electrică, achiziție de echipamente și construcții. Lucrările de proiectare și achiziționarea echipamentelor principale au început deja, iar punerea în funcțiune este planificată pentru al doilea trimestru al anului viitor. Energia electrică produsă va fi vândută pe piața centralizată de energie electrică din România sau prin contracte de tip PPA către traderi și/sau furnizori de energie electrică spre a fi furnizată consumatorilor finali.
Yuval Skornik, vicepreședinte Business Development Shikun and Binui Energy a declarat: „Contractul de finanțare pe care l-am încheiat cu grupul Raiffeisen pentru proiectul Satu Mare marchează pentru noi o piatră de hotar, trecerea la un alt nivel în dezvoltarea operațiunilor globale ale companiei. După câțiva ani de dezvoltare intensă în sectorul energetic din România, primul nostru proiect a ajuns la etapa de a fi finanțat și putem începe construcția. Cooperarea noastră cu Raiffeisen Group – un grup bancar internațional de top – este confirmarea deplină a încrederii în capacitatea Shikun and Binui Energy de dezvoltare și realizare a proiectelor.”
Didi Paz, CEO Shikun și Binui Energy, a adăugat că: „Shikun and Binui Energy recunosc CEE și în special România drept piețe strategice, ținând cont de evoluțiile geopolitice și macroeconomice din regiune. Proiectul Satu Mare este pentru noi prima investiție majoră pe piața românească și europeană și reprezintă primul pas în implementarea strategiei de dezvoltare a companiei și a portofoliului vast de proiecte de înaltă calitate pe care le implementăm.”
Peter Marx, director Finanțări Structurate și de Proiecte la Raiffeisen Bank International AG: „Investițiile în noua infrastructură energetică ne interesează astăzi pe noi toți, iar proiectul Satu Mare reprezintă o contribuție semnificativă la un viitor neutru din punct de vedere climatic. Suntem încântați că am putut să sprijinim Shikun and Binui Energy în primul lor proiect fotovoltaic din România, una dintre piețele noastre de bază din regiune. RBI se angajează să promoveze energia regenerabilă, care să faciliteze tranziția spre o energie verde în CEE, împreună cu clienții noștri.”
Silviu Toma, Director Finanțări Structurate și de Proiecte, Raiffeisen Bank România: „Suntem încântați că am acordat pachetul de finanțare pentru acest proiect de energie regenerabilă. Sustenabilitatea se află în centrul strategiei noastre de creștere și această tranzacție dovedește acest lucru. Raiffeisen Bank are o expertiză solidă în structurarea soluțiilor personalizate pentru proiecte complexe și le mulțumim partenerilor noștri, Shikun and Binui Energy, pentru oportunitatea de a demonstra acest lucru încă o dată.”
„Proiectul de la Satu Mare este și pentru noi o piatră de hotar importantă, arătând că marile centrale fotovoltaice pot fi dezvoltate printr-un model de tip “project finance”, cu finanțare fără recurs și vânzarea energiei produse în piață. Credem cu tărie că proiectele viitoare vor stimula producția de energie regenerabilă, curată, iar noi, ca bancă, suntem pregătiți să susținem dezvoltarea cu succes de noi unități, la cele mai înalte standarde de producție și de calitate.” a spus Catalin Cepișcă, Senior Director în Departamentul Energie al Raiffeisen Bank România.
Shikun and Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcția, operarea și întreținerea de active de energie din surse regenerabile (bazate pe tehnologii diverse precum: fotovoltaic, termosolar, stocare prin pompaj, agrivoltaic, stocare în baterii) și de centrale de energie electrică pe bază de gaze naturale în Israel, Italia, California, Texas și România, cu o capacitate totală de aproximativ 5,4 gigawați.
COMMENTS