Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care ordonatorii de credite ai bugetelor locale aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013, au obligaţia reducerii volumului acestora cu cel puţin 85% până la finele lunii martie.
Executivul şi-a justificat decizia prin faptul că există un volum mare al datoriilor cu restante mai mari de 90 de zile. Se încearcă astfel şi deblocarea activităţii furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări dar şi respectarea prevederilor acordului stand-by dintre România şi FMI.
Pe de altă parte Guvernul vine în sprijinul autorităţilor, oferindu-le credite ce pot fi contractate până la 29 martie, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, de la Trezoreria Statului, pe termen de maxim 5 ani, la o rată minimă a dobânzii de 5,25%. Plafonul stabilit la 800 milioane lei este, surprinzător, sau nu, egal cu volumul total al arieratelor. În cazul nerespectării graficului de rambursare, unităţile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate să nu opereze plăţi din conturile unităţilor, cu excepţia celor pentru achitarea drepturilor salariale, pentru stingerea arieratelor şi a împrumutului, precum şi pentru cheltuielile cu hrana persoanelor din instituţiile de asistenţă socială şi de sănătate.
COMMENTS