Guvernul pregăteşte înfiinţarea, cu aportul IBM, a unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive

Guvernul pregăteşte înfiinţarea, cu aportul IBM, a unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive

Ex-ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan (foto), a prezentat în ultima ședința de guvern la care a participat o informare referitoare la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și IBM, privind înființarea centrului de inovare pentru tehnologiile cognitive. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională împreună cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice au identificat ”cognitive computing” ca fiind una din specializările inteligente ale României prin care aceasta poate deveni un lider în inovația tehnologică și pentru a accelera dezvoltarea națională.

Cognitive Computing (sau tehnica de calcul cognitivă) reprezintă platformele de tehnologie care sunt bazate pe disciplinele științifice ale Inteligenței Artificiale și Procesarea de Semnale. Aceste platforme cuprind elemente precum machine learning, raționament, procesarea limbajului natural, vorbire și vedere, interacțiunea om-mașină, dialog și generare narativă.

Guvernul României și International Business Machines Corporations – IBM, sunt în procesul de finalizare al unui Memorandum de Înțelegere prin care se va facilita înființarea unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive: European and National Romanian Innovation Cognitive Hub (ENRICH). IBM este prima compania care se alătură efortului dezvoltării cognitive computing în România, fiind lider mondial în cognitive computing, având în spate investiții de peste 1 miliard USD în platforma Watson.

Watson poate fi definit ca un „consultant digital” al fiecărei industrii, sistemul computerizat cu inteligență artificială, capabil de a răspunde la întrebări puse în limbaj natural, numit după primul președinte al IBM, Thomas J. Watson. Recent, într-o conferinţă organizată de Finmedia, oficialii IBM au lămurit asistenţa cu privire la viitorul aplicării sale în cele mai diverse domenii unde se face recurs la consultarea şi analizarea unui volum uriaş de informaţie structurată şi nestructurată.

Au fost făcute referiri spectaculoase privind aportul Watson în medicină, private banking, gastronomie, industria ospitalităţii/ticketing, shipping, inginerie, domeniul militar etc. S-a arătat ce beneficii ar avea conceptul Cognitive Computing în domeniul public, cum se pot face paşi numărabili pe calea e-guvernării. Secretarul de stat din cadrul MCSI Radu Dorcioman, dar şi consilierul Radu Gheorghiu, din cadrul Ministerului Educaţiei, au subliniat, la rându-le, exact acest aspecte.

Printre obiectivele centrului ENRICH coordonat de gigantul IBM se pot enumera: creșterea capabilităților naționale în cognitive computing, machine learning și data science; construirea și creșterea unui ecosistem tehnologic cognitiv; sprijinirea programelor de transfer de cunoștiințe inclusiv cercetării colaborative, cercetătorilor tineri și experților cognitivi; promovarea antreprenoriatului competitiv în tehnologiile cognitive.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0