În 1994, apărea un virus nou în fiecare ora, în 2006, în fiecare minut, iar în 2012 a apărut un virus nou în fiecare secundă, este concluzia unui studiu al Kaspersky Lab.
”În 1994, apărea un virus nou în fiecare ora, în 2006, în fiecare minut, iar în 2012 a apărut un virus nou în fiecare secundă. Ce s-a întâmplat în 2013 este și mai interesant. Kaspersky Lab a procesat peste 200.000 de sample-uri unice de malware în fiecare zi”, a declarat Ștefan Tănase, Senior Security Researcher Global Research and Analysus Team Kaspersky Lab.
Tot mai multe companii devin victime ale atacurilor cibernetice. Potrivit unui sondaj realizat recent de Kaspersky Lab și B2B International, 91% dintre organizațiile chestionate s-au confruntat cu un atac cibernetic cel puțin o dată în ultimele 12 luni, în timp ce 9% au fost victime ale atacurilor cu ţintă predefinită – activitate planificată cu atenție în prealabil cu scopul de a infecta infrastructura de rețea a unei organizații specifice. Iar acestea reprezintă doar informaţiile estimate de companii. Utilizarea pe scară largă a dispozitivelor digitale în activitatea de business a creat condițiile ideale pentru dezvoltarea spionajului cibernetic și lansarea de programe malware care pot fura datele companiilor. Potențialul este atât de mare încât programele malware pot înlocui în viitorul apropiat aproape complet sursele din interiorul companiei și alte tehnici de culegere a informațiilor.
Platformele emergente atrag atenția atacatorilor Google Android și Apple OS X sunt deja mai atrăgătoare ca niciodată pentru creatorii de viruși
Spionajul informatic, la ordinea zilei Actori de tip guvernamental, dar și din mediul privat își vor dezvolta în continuare capabilitățile ofensive
”Vedem tot mai multe amenințări pentru telefoanele mobile, iar peste 98% dintre viruși atacă Android, cea mai utilizată platformă. În ceea ce privește PC-urile, cea mai vizată aplicație a fost Oracle Java, ocupând un procent de 90,52% în clasamentul vulnerabilităților de software exploatate în 2013”, a precizat Ștefan Tănase.
Potrivit acestuia, îngrijorător este că în ceea ce privește distribuția sistemelor de operare în 2013, Windows XP Pro deține majoritatea 23,77%. ”Acest sistem de operare nu va mai fi susținut de Microsoft din aprilie 2014. Asta înseamnă că după această dată toți utilizatorii ar trebui să-și schimbe sistemul de operare. Din cauza costurilor, ma îndoiesc că se va întâmpla acest lucru, iar majoritatea acestor utilizatori vor fi vulnerabili”, a concluzionat reprezentantul Kaspersky Lab.
Potrivit acestuia, 1 din 3 români a deschis în 2013 siteuri infectate, peste 33% dintre utilizatorii din România.
Printre principalele descoperiri ale anului potrivit Kaspersky sunt: dezvăluirea de atacuri de tip spyware care vizau organizaţii guvernamentale, cele mai multe incidente cibernetice au avut ca obiectiv furtul de informaţii, au fost identificate atacuri asupra contractorilor, cu scopul de a ajunge la organizațiile mari și a apărut un nou actor pe scena APT: mercenarii cibernetici care desfăşoară operaţiuni de spionaj cibernetic la cerere.
Potrivit datelor companiei, în 2013 au fost descoperite noi informaţii importante despre atacurile spyware, care au fost legate, direct sau indirect, de activitățile diverselor agenții guvernamentale. Alți actori importanţi pe scena amenințărilor cibernetice la adresa companiilor au fost companiile care au apelat la infractorii cibernetici pentru a obţine accesul la rețelele concurenților lor.
Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.
COMMENTS