În perioada 21-27 octombrie 2023, la Iași se va desfășura ediția jubiliară cu numărul XXV a Festivalului Muzicii Românești, marcând și aniversarea a 50 de ani de la inaugurare (1973). Organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Opera Națională Română Iași, evenimentul emblematic pentru lumea muzicală românească va aduce în atenția publicului lucrări moderne și contemporane aparținând atât tinerilor compozitori, cât și unor nume consacrate ale culturii muzicale românești.
În cadrul ediției din acest an, festivalul va include genuri, stiluri și categorii diverse, de la cele ale muzicii tradiționale culte până la muzica de avangardă, electronică și electroacustică. Pe lângă concerte simfonice, camerale, corale, recitaluri instrumentale și vocal-instrumentale, susținute de ansambluri şi interpreți de renume internațional, programul festivalului vizează câteva evenimente cu caracter omagial, precum reprezentarea în premieră absolută a operei Făclia de Paști de Alexandru Zirra la Opera Națională Română din Iași și organizarea unui Colocviu de Muzică Românească, dedicat unor muzicieni celebrați în acest an: Dimitrie Cantemir, Antonin Ciolan, Vasile Spătărelu, Cristian Misievici, Sabin Pautza, Violeta Dinescu, Maria Slătinaru-Nistor. De asemenea, vor avea loc și lansări de carte, ateliere de studiu și dezbateri.
Este un moment de sărbătoare pe care îl împărtășim cu publicul ieșean printr-o ediție specială în care primează diversitatea.
Calendarul ediției din acest an reunește un florilegiu de manifestări cultural-artistice care includ muzicieni interpreți, dirijori, compozitori, muzicologi din toată țara pentru a ne bucura de acest eveniment, motto-ul prezentei ediții fiind Sărbătorim împreună!
Mai multe detalii și programul complet puteți regăsi consultând https://fmr.arteiasi.ro/.
COMMENTS