Piaţa muncii din Marea Britanei îşi pierde avântul pe măsură ce presiunea pe veniturile gospodăriilor creşte odată cu creşterea inflaţiei, scrie Bloomberg, în ediţia sa electronică.
Numărul persoanelor care muncesc a crescut cu 106,000 până în luna August ca parte a trimestrului III, în scădere de la cele aproximativ 170,000 de angajări în lunile anterioare, anunţă Biroul Naţional de Statistică de la Londra.
Cifra este, totuşi, suficientă cât să menţină rata şomajului la cel mai redus nivel al său din ultimii 11 ani, de 4,9%, dar majorarea reală a salariilor a încetinit încă de la începutul anului 2015. În vreme ce veniturile cresc cu doar 2% pe an, inflaţia accelerează pe măsură că lira slabă şi preţurile ridicate ale petrolului împing costul importurilor, mai scrie bloomberg.com.
O reducere a cheltuilelilor casnice ar putea afecta şi cheltuieile generale de consum şi ar descuraja creşterea economică a Marii Britanii, mai notează specialiştii străini. Banca Angliei a indicat că ar putea slăbi din nou politica sa moneară pentru a susţine economia ca urmare a votului pro Brexit. Mai mult de 70% dintre economişii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă la o reducere a dobânzii de referinţă pe data de 3 noiembrie.
În timp ce economia a rezistat mai bine decât aşteptările după scrutinul din iunie, o încetinire accentuată este prezisă pentru anul viitor, cu firme care raportează deja reduceri de angajări şi de investiţii. Doar cifrele pentru luna august arată că un şomaj crescând la 5%.
Numărul persoanelor care nu au un loc de muncă a crescut cu 10,000, până la 1,66 milioane în ultimele trei luni, prima creştere din luna februarie a acestui an. Plata totală a angajaţilor s-a redus la 2,3% de la 2,4%.
Cu unii economişti care previzionează că inflaţia ar putea atinge 3% în 2017, cu mult sub ţinta Băncii Centrale Europene de 2%, presiunea pe veniturile gospodăriilor este de aşteptată să se intensifice, conchid jurnaliştii Bloomberg.
COMMENTS