Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat astăzi datele privind evoluția producției industriale în martie și primul trimestru al anului curent. Statisticile indică intensificarea ritmului de declin din industrie, pe fondul incidenței pandemiei (un șoc pentru fluxurile comerciale internaționale) și restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.
Astfel, conform INS, ramura secundară a economiei a scăzut cu 12.4% lună/lună în martie, evoluție determinată, în principal, de ajustarea componentei prelucrătoare (ramura cea mai ancorată la comerțul internațional) cu un ritm lunar de 14.9%. De asemenea, ramura extractivă s-a diminuat cu 6.7% lună/lună în martie. Pe de altă parte, componenta energie & utilități a consemnat un avans lunar de 1.4% în a treia lună a anului curent. În dinamică an/an industria a scăzut pentru a 10-a lună la rând în martie, cu un ritm în intensificare la 12.7%.
Evoluția a fost determinată de declinul componentei prelucrătoare cu 14.4% an/an. De asemenea, ramurile energie & utilități și extractivă au consemnat scăderi cu 3.7% an/an, respectiv 7.5% an/an. Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidențiază diminuarea componentei bunuri de capital cu 20.6% an/an, care exprimă declinul sever al investițiilor în industrie în luna martie, pe fondul restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și incertitudinilor cu privire la procesul de relansare economică post-pandemie. De asemenea, componentele bunuri intermediare, bunuri de uz curent și bunuri de folosință îndelungată au scăzut cu ritmuri an/an de 10.4%, 10.6%, respectiv 11.8% în martie.
Prin urmare, în trimestrul I producția industrială s-a ajustat cu 5.9% an/an, ca urmare a scăderii componentei prelucrătoare cu 6.3% an/an. Totodată, ramurile extractivă și energie & utilități au scăzut cu 3.8% an/an, respectiv 4.8% an/an în perioada ianuarie-martie 2020. Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidențiază declinul producției de bunuri de capital cu 10.1% an/an, evoluție care confirmă finalul ciclului post-criză în industria internă. De asemenea, componentele bunuri de folosință îndelungată, bunuri intermediare și bunuri de uz curent au scăzut în T1 cu ritmuri an/an de 1.4%, 3%, respectiv 5.8%. Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare (din perspectiva evoluției producției în T1) au fost: fabricarea altor mijloace de transport (5.1% an/an), echipamente electrice (5.4% an/an), chimică (7.2% an/an), farmaceutică (8.1% an/an) și tutun (8.9% an/an).
Conform estimărilor econometrice elaborate de analiştii Băncii Transilvania, industria a evoluat la un ritm sub potențial pentru a 10-a lună consecutiv în martie. „Ne așteptăm ca industria României să intre într-un nou ciclu (după minimul istoric care va fi înregistrat în aprilie), într-o evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, redinamizarea comerțului intra-european și internațional, resimțirea măsurilor de relaxare implementate în ultimele luni (la nivel mondial, european și intern), avantajele comparative și competitive și potențialul ridicat de dezvoltare din România” spune Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică în cadrul BT.
COMMENTS