În Statele Unite am asistat la o evoluţie mixtă a indicatorilor economici comunicaţi pe parcursul zilei.
Pe de o parte, industria prelucrătoare s-a contractat în mai, expresie a procesului de decelerare din trimestrul II. Indicatorul calculat de Institute for Supply Management s-a diminuat de la 50,7 p. în aprilie la 49 p. în mai (nivelul minim din vara anului 2009). Această evoluţie a fost determinată de deteriorarea componentelor producţie (scădere de la 53,5 p. în aprilie la 48,6 p. în mai) şi comenzi noi (în deteriorare de la 52,3 p. în aprilie la 48,8 p. în mai).
Pe de altă parte, sectorul de construcţii a crescut cu 0,4% mom (4,5% an/an) în aprilie (la 860,8 mld. dolari, anualizat), evoluţie determinată de componenta construcţii private (avans de 1% mom). Componenta construcţii publice a consemnat un declin de 1,2% mom, către nivelul minim din 2006, evoluţie determinată de accelerarea procesului de consolidare bugetară.
În Zona Euro industria prelucrătoare a continuat să se contracte în luna mai, expresie a persistenţei unui climat economic recesionat. Cu toate acestea, ritmul de declin s-a temperat, ceea ce exprimă premise de stabilizare (la un nivel redus) pentru activitatea economică. Indicatorul PMI calculat de Markit Economics a crescut de la 46,7 p. în aprilie la 48,3 p. în mai.
La şedinţa de politică monetară din iunie Banca Centrală a Australiei a decis menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul minim record de 2,75%. În Comunicatul şedinţei de politică monetară Banca Centrală menţionează că există spaţiu pentru noi reduceri ale dobânzii de referinţă în perioada următoare (care să determine atât impulsionarea cererii interne, dar şi deprecierea monedei australiene, cu impact pozitiv pentru exporturi)
Dr. Andrei RĂDULESCU
Senior Investment Analyst
COMMENTS