Inflația din România, la nivel mediu în context regional. Observații

Inflația anuală din România s-a plasat în luna septembrie 2021 la un nivel mediu în context regional, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul 5 între cele zece state din fostul bloc estic, după Lituania, Estonia (ambele cu +6,4%), Polonia (+5,6%) și Ungaria (+5,5%) dar peste Slovacia, Cehia, Bulgaria (fiecare cu +4,0%), Croația (+3,5%) și Slovenia (+2,7%).

De remarcat, doar aceasta din urmă se află sub media UE27 (+3,4%), în timp ce tonul în regiune a fost dat de majorarea suprinzătoare ca amplitudine a prețurilor din Germania (+4,1%). Interesant, președintele Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Jens Weidmann și-a prezentat miercuri demisia după zece ani de activitate în această funcție, „din rațiuni personale”.

Inflația în statele UE, septembrie 2021

Indicele inflației anuale publicat de Eurostat este cel calculat în varianta armonizată metodologic la nivelul Uniunii, pentru a permite comparații internaționale corecte. Acest indice, abreviat IAPC și nu IPC, precum cel utilizat pe plan național este calculat pe baza a 12 clase de produse și servicii și nu doar 3 categorii mari (alimentare, nealimentare și servicii).

Astfel, în loc de valoarea de 6,29% majorare generală a prețurilor între septembrie 2020 și septembrie 2021 după metodologia națională, rezultă pentru România o creștere de doar 5,2% după metodologia unică europeană. Totuși, în ce privește creșterea prețurilor doar în luna septembrie, stăm ceva mai puțin bine.

Cu o creștere lunară de 0,8% (la egalitate cu colega axată puternic pe industria auto, Slovacia), am performat mai bine decât țările baltice, care au adoptat deja moneda unică la mijlocul deceniului trecut (1,7% Lituania, 1,2% Estonia și 1,0% Letonia). Însă mai slab decât Polonia (0,7%), Slovenia (0,5%), Cehia, Croația (ambele cu 0,3%) și Bulgaria (0,2%).

Una peste alta, situația noastră în context regional după regulile europene este una medie, pe sistemul „dacă mă uit în oglindă, mă detest, dacă mă uit în jur (aproape) mă admir”. Oricum, nu este nimic surprinzător, deoarece nu avem cum să nu ne încadrăm în trendul general la categoria de state din care facem parte.

Ba chiar am face foarte bine în contextul intern și internațional destul de complicat și cu dezechilibrele majore pe care le avem, în domeniul bugetar (unde avem de ajustat un deficit major) și schimburile externe de mărfuri și fluxuri financiare (altă ajustare de făcut, pe contul curent), dacă am reuși măcar să rămânem exact la mijloc, unde suntem acum.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0