Inovaţia, esenţială pentru convergenţa ECE

macroEuropa Centrală şi de Est (ECE) are nevoie de o schimbare de la modelul clasic de recuperare a decalajului prin mimetism la un sistem bazat pe cunoaştere, cu o valoare adăugată mai mare şi exporturi mai diversificate, arată raportul “Convergence 2.0” al Erste Group.

“Competitivitatea costurilor nu este suficientă (…) ţările ECE vor trebui să crească productivitatea capitalului şi a forţei de muncă prin mijloace proprii şi acest lucru face ca investiţiile în educaţie, cercetare şi dezvoltare să fie esenţiale”, explică Birgit Niessner, analist şef pentru macroeconomie ECE în cadrul Erste Group.

În cadrul ţărilor ECE, raportul plasează Cehia, Slovacia şi Polonia pe poziţie de grup lider în termeni de competitivitate şi de cunoaştere, urmat de Ungaria. România şi Serbia sunt pe drumul cel bun, dar pot exploata mai eficient resursele pentru deveni economii inovatoare. Croaţia trebuie să devină mai competitivă pentru a menţine nivelul de venituri relativ înalt, în timp ce Turcia trebuie încă să se îndrepte spre o economie bazată pe cunoaştere.

În ceea ce priveşte investiţiile străine directe, anul 2008 a constituit o pauză în acumularea stocului de ISD, dar până în 2011, situaţia s-a stabilizat în toate ţările. Investiţiile străine directe au înregistrat cea mai mare scădere în Ungaria – de la un maxim de 75% din PIB în 2009, acestea au scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale în doar doi ani.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0