În trimestrul III 2016, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată, după numărul de zile lucrătoare, a crescut cu 4,6% faţă de trimestrul precedent şi cu 14,7% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică (INS).
În formă brută, neajustată, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajutată, de 5,57%, respectiv 16,09%, faţă de aceleaşi perioade de comparaţie.
”Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învăţământ (34,41%), tranzacţii imobiliare (30%) şi sănătate şi asistenţă socială (28,24%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă (-2,48%)”, se precizează în comunicatul INS.
Cele mai semnificative creşteri salariale s-au înregistrat în trimestrul III faţă de trimestrul II în învăţământ (32,2%) şi administraţie publică (7,06%), sănătate şi asitenţă socială ( 5,18%) şi în alte activităţi de servicii ( 5,12%).
COMMENTS