Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, s-a întâlnit astăzi, la București, cu Guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), Anca Dragu. La întâlnire au participat și Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, Valentin Ionescu, Director general Sector Asigurări-Reasigurări ASF, precum și Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator BNM, Constantin Șchendra, Viceguvernator BNM, și Nicolae Grigore, consilier pentru sectorul Servicii Financiare BNM.
Discuțiile dintre cele două părți s-au axat cu precădere pe aspecte ce privesc piața asigurărilor, în contextul în care Banca Națională a Republicii Moldova a preluat, de la jumătatea anului trecut, atribuții privind sectorul asigurărilor.
Totodată, dialogul a vizat chestiuni ce țin de continuarea procesului de aliniere legislativă la cadrul UE, de supravegherea bazată pe riscuri, de adoptarea de tehnologii și instrumente digitale, de interoperabilitatea între piețele celor două țări, pe anumite segmente, precum și de intensificarea schimbului de experiență.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să preia rolul de agregator al sprijinului pentru Banca Națională a Moldovei pe tot spectrul comun din aria pieței financiare non-bancare, mai ales în contextul obiectivului Republicii Moldova de aderare la UE. Am convenit consolidarea colaborării dintre cele două instituții pentru dezvoltarea de noi proiecte, într-un ritm intensificat și susținem extinderea portofoliului relațional și de asistență pentru BNM”, a declarat Alexandru Petrescu, Președintele ASF.
Totodată, o altă temă de discuție a fost legată de stadiul implementării Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, implementat în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Acest program vizează dezvoltarea capacităților instituțiilor de supraveghere (BNM și Comisia Națională a Pieței Financiare) din țara vecină, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetățenilor și al companiilor.
COMMENTS