Piața de capital din România continuă să înregistreze evoluții pozitive și în 2024, atingând noi maxime istorice, ceea ce reflectă nivelul semnificativ de interes și de încredere de care aceasta beneficiază.
Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743, la finalul primului trimestru din 2024, un nou maxim istoric, după nivelul de 178.545 consemnat la finalul anului trecut (+7,4%).
Totodată, capitalizarea pieței reglementate administrate de Bursa de Valori București a înregistrat o creștere de 14,3% în primele cinci luni din acest an, de la 294,25 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023 la aproape 336,3 miliarde de lei la finele lunii mai. Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotațiilor acțiunilor listate, indicele principal BET înregistrând un randament de peste 14%, și al încheierii cu succes a unei oferte publice inițiale (IPO), de aproximativ 700 de milioane de lei.
Astfel, după ce a înregistrat cea mai mare IPO la nivel european în 2023, piața de capital autohtonă a confirmat din nou potențialul ridicat de finanțare a economiei românești, oferta din 2024 fiind, de asemenea, suprasubscrisă pe ambele tranșe – retail și instituțional.
Subscrieri nete pozitive la nivelul OPCVM
Evoluții pozitive s-au înregistrat în acest an și pe segmentul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai. Mai mult, subscrierile nete pozitive pe OPCVM au înregistrat lună de lună creșteri, de la 322 milioane de lei în ianuarie la 574 milioane de lei în mai, în contextul înregistrării unor subscrieri record la nivelul pieței de fonduri deschise și închise, în anul 2024.
În ceea ce privește structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix. Aproximativ 58% din subscrieri au fost, la sfârșitul lunii mai, în fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, 23% în fonduri de acțiuni (în creștere de la 15% la finele lunii martie), iar 19% în fonduri multi-active echilibrate și multi-active flexibile.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este preocupată în permanență de îmbunătățirea cadrului de reglementare a pieței de capital românești, având în vedere că aceasta poate reprezenta o alternativă relevantă de finanțare pentru firmele autohtone față de metodele tradiționale.
Piața de capital are nevoie de cât mai multe măsuri de dezvoltare și de intervenție cât mai rapidă prin mai multe proiecte legislative, care să aducă beneficii concrete atât economiei României, cât și firmelor locale prin facilitarea accesului la finanțare. Astfel, ASF vizează, printre altele, simplificarea procedurilor atragerii de capital de către companii, creșterea posibilităților pentru autoritățile locale de a obține finanțare pe piața de capital, dar și protejarea investitorilor și crearea unui mecanism facil de investire.
ASF derulează un amplu și riguros proces de implementare a obiectivelor evidențiate în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023 – 2026, un pilon foarte important pentru dezvoltarea și consolidarea pieței de capital autohtone.
COMMENTS