Dr. Claudia Oanea este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, specializarea Medicină Generală și, de asemenea, deține diplome în Project Management, The Open University, și de Pharmacy, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Cu pregătire medicală şi 20 de ani de activitate în domeniul sănătăţii, atât în sectorul farmaceutic, cât şi în cel al serviciilor medicale, dr. Claudia Oanea are o experienţă solidă în management strategic, operaţional şi organizaţional, dar şi în procese de due diligence, achiziţii de companii şi integrarea acestora, procese de joint venture, management al performanţei şi schimbării. De-a-lungul carierei sale, a ocupat funcţii de conducere, atât în business development, cât şi în operaţiuni şi strategie în companii mari din domeniul sănătăţii. A preluat conducerea Siemens Healthineers România la începutul anului 2022, iar provocarea acestei preluări a fost pe măsură, anul 2022 fiind unul al transformării și al reinventării care a continuat și în 2023. Ca lider, își dorește să reușească să realizeze simbioza perfectă între oamenii din organizație, cultura de companie și obiectivele pe care le au de îndeplinit. Siemens are 120 de ani de istorie, iar în acest moment este lider de piaţă în domeniul în care activează.
Nota redacției: Interviul a fost publicat în suplimentul „Femei care schimbă România” al revistei Piața Finnaciară, noiembrie 2023
- Faceți parte din galeria femeilor de succes, a celor care reușesc, prin implicarea lor, să schimbe fața României. Care au fost începuturile și cum a fost parcursul acestui drum spre succes, spre reușită? Care au fost pașii importanți, etapele care au contat? Dacă priviți înapoi, a fost greu, a fost ușor?
În calitate de Director General al Siemens Healthineers România, am avut și am privilegiul de a influența dezvoltarea sectorului sănătății din România și de a aduce inovația în serviciile medicale furnizate pacienților de la noi din țară. Am parcurs, alături de echipa noastră, o călătorie plină de provocări, care au necesitat o abordare strategică și un angajament pe termen lung.
Începuturile mele în industria sănătății au fost marcate de o viziune clară și de dorința de a aduce o schimbare semnificativă în acest domeniu. Am știut încă din copilărie că îmi doresc să devin medic, am simțit de pe atunci vocația de ajuta oamenii din jurul meu. Cariera mea a început ca medic, și ulterior, am avut oportunitatea de a evolua către managementul medical și operațional, o tranziție care s-a produs natural, având în vedere abilitățile, aspirațiile mele și cerințele pieței în care activam. Acești 25 de ani petrecuți în industria medicală și de business m-au pregătit pentru rolul actual pe care-l am în cadrul Siemens Healthineers.
Păstrând același focus pe a construi, una dintre preocupărilor care au marcat evoluția mea profesională a fost dezvoltarea unei echipe puternice și a unei culturi organizaționale care să promoveze inovația și excelența. O echipă care să aibă la bază principii solide și valori etice atât umane, cât și profesionale. Am investit în oameni, în formarea și dezvoltarea lor profesională, contribuind astfel la creșterea companiei și îmbunătățirea serviciilor oferite medicilor și, implicit, pacienților.
Și da, această călătorie a fost plină de provocări. Industria sănătății este complexă și în continuă schimbare, iar adaptarea la noile cerințe și tehnologii este un proces dinamic, continuu. Cu toate acestea, văd în fiecare provocare o oportunitate de creștere și învățare, și am încredere în abilitatea noastră de a face față acestor încercări.
Privind înapoi, pot afirma că a fost o călătorie importantă pentru mine, care m-a definit ca om și profesionist, care m-a îmbogățit și m-a motivat să continui să contribui la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Nimic nu se obține ușor, dar cu viziune, determinare și, mai ales, cu o echipă dedicată, am reușit să aducem inovație și să participăm la îmbunătățirea sectorului sănătății din țara noastră.
- Trăim vremuri extrem de dificile, de neimaginat poate acum câțiva ani, prin efectele nefaste pe care le resimțim cu toții asupra mediului economic: criza energetică, scumpirile, inflația, ca să nu mai spun de apăsarea acestui război aflat atât de aproape de România. Care sunt consecințele pentru domeniul în care activați și cum le veți face față? Ce așteptări aveți pentru viitorul apropiat?
Într-adevăr, traversăm vremuri extrem de dificile și volatile, iar impactul crizei energetice, al scumpirilor, inflației și amenințării conflictului din regiune afectează întregul mediu economic, inclusiv domeniul medical din România.
Cu toate acestea, atât eu cât și compania pe care o reprezint credem că perioadele dificile pot fi transformate în oportunități de învățare și adaptare. Pentru a face față acestor provocări, la Siemens Healthineers ne concentrăm pe trei piloni principali: reziliența operațională, inovația și tehnologia, dar și pe dezvoltarea parteneriatelor.
Acordăm mare atenție planificării pentru a ne menține operațiunile în funcțiune, indiferent de condițiile dificile care pot apărea. De asemenea, colaborăm strâns cu furnizorii și partenerii noștri pentru a ne asigura de continuitatea serviciilor.
La nivel global, Siemens Healthineers continuă să investească în inovație și tehnologie pentru a oferi soluții medicale de vârf care să ajute profesioniștii din domeniul sănătății să răspundă mai eficient și mai precis provocărilor actuale. La nivel local, lucrăm îndeaproape cu autoritățile din sănătate, cu spitalele și profesioniștii din domeniul medical pentru a dezvolta soluții adaptate nevoilor specifice ale sistemului de sănătate românesc.
Am implementat deja, și în România, tehnologii de vârf care pun inovația în slujba pacienților, ca de exemplu, primul Neaotom Alpha bazat pe tehnologia revoluționară de photon counting, instalat în premieră la Târgu Mureș, sau primul Artis Icono care este folosit la Ovidius Clinical Hospital din județul Constanța. Aceste inițiative au ca obiectiv îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite pacienților.
Cât despre planurile de viitor, finalul acestui an și anul 2024 vor aduce noi proiecte inovatoare pentru piața regională și europeană, care vor fi implementate în premieră în România. Acestea se vor concentra nu doar pe îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți, ci și pe susținerea dezvoltării sectorului de cercetare medicală.
Aceste investiții în tehnologie medicală de vârf și în cercetare reprezintă pași importanți în direcția creșterii eficienței tratamentelor medicale și a îmbunătățirii calității vieții pacienților. Ele consolidează poziția României ca un jucător semnificativ în domeniul sănătății și contribuie la avansul medicinei la nivel regional și european. Este esențial să susținem și să promovăm astfel de inovații pentru binele pacienților și al întregii comunități medicale.
Suntem pregătiți să ne adaptăm și ne concentrăm în continuare pe misiunea noastră: „we pioneer breakthroughs in healthcare for everyone, everywhere.” Prioritatea noastră rămâne, așadar, să oferim soluții medicale de încredere și să contribuim la dezvoltarea unui sistem de sănătate mai solid și mai eficient în România.
- Nici o femeie nu s-a născut puternică, dar toate femeile își doresc să ajungă să fie puternice, sigure pe ele, independente, având un cuvânt de spus în orice domeniu s-ar afla. Care credeți că sunt principalele calități ale unei femei puternice?
Cred cu tărie că autonomia și principiile solide sunt elemente esențiale în dezvoltarea personală a oricui, indiferent de gen. La aceste coordonate aș mai adăuga încrederea în sine, determinarea, capacitatea de adaptare la schimbare, empatia, comunicarea eficientă și capacitatea de a influența în mod pozitiv societatea. Consider că aceste calități pot contribui la formarea unui lider capabil să-și atingă obiectivele și să aibă un impact semnificativ în orice domeniu.
Cât despre o rețetă universală pentru succes, nu cred că o astfel de formulă există cu adevărat, însă sunt profund convinsă că sunt anumite elemente cheie care pot construi un cadru favorabil pentru atingerea obiectivelor profesionale. Iar aceste elemente includ stabilirea de obiective clare și consecvente, perseverența în a face față provocărilor, dorința de a învăța în mod continuu, precum și adoptarea unei conduite echitabile și corecte. Cred că aceste caracteristici pot reprezenta instrumente esențiale pentru a naviga cu succes în carieră și pentru a atinge obiectivele propuse, oricât de ambițioase ar fi acestea.
COMMENTS