PIB-ul potenţial nu poate creşte fără eliberarea celor 3 milioane de persoane care lucrează în agricultura de subzistență, a declarat Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, la conferinţa „România şi Zona Euro: Convergenţa reală versus convergenţa nominală”.
Potrivit lui Lazea, Comisia Europeană a calculat pentru România un PIB potențial de 2% care reflectă performanța de până acum a României, nu ceea ce ne dorim. “Pentru a convinge Comisia Europeană și nu doar pentru a o convinge, ci pentru a putea avea un PIB cu o creștere potențială cuprinsă între 3% și 4%, România are câteva rezerve total neutilizate despre care nimeni nu vrea să vorbească – forţa de muncă din agricultură, banii europeni şi populaţia între 65 şi 74 de ani care doreşte să muncească”, a spus economistul şef al BNR, în cadrul conferinței organizate de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
“Trebuie să facem reforme și convergență reală indiferent de adoptarea sau de neadoptarea euro, cu sau fără FMI. Reformele, mai ales cele legate de convergenţă, vor avea costuri pe termen scurt, uneori și costuri economice, uneori și costuri politice, dar pe pe termen lung aduce beneficii pentru toată lumea. După părerea mea, România nu poate intra în Zona Euro și să rămână competitivă având 3 milioane de agricultori de subzistență. Lucrul acesta nu se poate face fără o consolidare a exploatațiilor agricole, o consolidare a acelor terenuri mici în ferme mari și productive”, a spus Lazea.
Economistul șef al BNR a declarat că în acest caz nu este numai motivația legată de euro, ci mai este și o motivație general valabilă. “Motivația legată de euro ar fi aceea legată de reducerea volatilității inflației, să nu stăm, din cauza fărâmițării terenurilor, la mâna vremii sau a climei și într-un an să avem prețuri excepțional de mici la agricultură, iar în alt an să avem prețuri mari care din cauza ponderii mari a hranei în coșul de consum să se traducă în inflație foarte mare”, a explicat Lazea.
COMMENTS