Lenovo a vândut în România 60.000 de smartphone-uri în primele patru luni de la intarea pe acest segment şi vrea 10% din piaţă.
„La smartphone-uri am fost în grafic. Ne-am propus să vindem 100.000 de unităţi pe anul fiscal, am reuşit 60.000, deci este clar ce avem de făcut în acest trimestru. Pentru anul viitor (anul fiscal n.r.) este foarte simplu – vrem să atingem 10% cotă de piaţă”, a declarat Aurel Neţin (foto), general manager al Lenovo România, la inaugurarea noului sediu Lenovo.
Piaţa locală de smartphone-uri se ridică la circa 2 – 2,5 milioane de unităţi.
Totodată, Lenovo şi-a propus pentru 2015 o cotă de piaţă de 15% pe segmentul de tablete. Reprezentantul Lenovo nu a oferit detalii despre vânzările exacte de tablete, dar a arătat că pe acest segment e „ spaţiu de crescut“.
Piaţa de tablete este dominată de jucătorii locali şi de produsele cu un preţ mediu de 310 de lei. „Preţul mediu în piaţă la o tabletă de 7 inch este 310 lei (…) au fost tablete la 99 lei, la 149 sau 199 lei. Oamenii cumpără o tabletă pentru liniştirea copiilor şi atunci de ce să dea 299 lei sau 399, dacă pot da mai puţin”, a spus Neţin.
Dacă segmentul tabletelor se va aplatiza, cel al telefoanelor inteligente şi al PC-urilor va creşte. „Vedem o încetinire a pieţei de tablete şi o creştere de două cifre a pieţei de smartphone-uri, pentru că este încă loc pe această piaţă. La fel şi pe cea de PC-uri. Vorbim de o piaţă de 20 de milioane de locuitori cu 750.000 de unităţi şi dacă ne uităm la Cehia, o ţară de 10 milioane de locuitori, piaţa de PC-uri este dublă – 1,5 milioane de unităţi. Este loc de creştere în România pe toate segmentele”, a spus managerul general al Lenovo România.
În ceea ce priveşte laptop-urile, se vor căuta calculatoarele din ce în ce mai subţiri, cu o durată a bateriei cât mai mare şi la un preţ cât mai accesibil. „Se spune <mobile is the future> şi vom avea nevoie de mobilitate cât mai mare. Vedem produse care converg, se caută produse 2 in 1 sau 5 in 1. Pe partea de mobile se vede o încetinire a pieţei de tablete”, a spus Neţin, adăugând că tendinţa merge spre phablet-e şi smartphone-uri de 6 inch.
Lenovo a anunţat oficial finalizarea achiziției diviziei de servere x86 de la IBM, compania mutându-se într-un sediu nou. “Ne bucurăm că am finalizat integrarea diviziei de servere x86 de la IBM și că acum Lenovo are o echipă mai mare. Suntem așadar pregătiți să intrăm în forță în segmentul de servere și ne propunem să înregistrăm același succes pe care l-am avut cu divizia de PC-uri. Avem o echipă pregătită, capabilă să ofere clienților servicii inovatoare”, a spus Neţin.
Lenovo are acum la Bucureşti cel mai mare data center din regiunea EMEA, cu o echipă de 160 de angajaţi.
România este una dintre puținele țări care a înregistrat un număr mult mai mare de angajați IBM care au făcut tranziția către echipa Lenovo. Astfel, 148 de programatori și oameni de vânzări de la IBM din cadrul diviziei de servere x86 s-au alăturat echipei de marketing, management și vânzări formată din 12 persoane de la Lenovo.
Procesul de tranziție a fost unul complex, Lenovo integrând, pe lângă angajații și operațiunile IBM, și un laborator de cercetare și dezvoltare, cel mai mare după cel din Raleigh, SUA.
COMMENTS