Analiştii din întreaga lume se aşteptau ca lira să dea semne când de oboseală, când de revigorare în proximitatea anunţatului referendum. Era de aşteptat şi ca incertitudinea legată de momentul 23 iunie să trimită investitorii, din nou, pe tărâmuri de nisip.
sursă foto: thisismoney.co.uk
Ieri, lira se simţea rău şi pierdea 1,1% în faţa dolarului american. Deprecierea a venit după alte trei ultime sondaje de opinie care arătau că votul ar înclina mai mult spre ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană, pootrivit site-ului economic bloomberg.com. Jurnaliştii străini mai anunţau că există aşteptări ca lira să atingă un minim faţă de dolar după referendum sunt cele mai mari din ultimii şapte ani. Previziuni, deci, cam pesimiste.
A venit şi dimineaţa zilei de marţi care ne-a arătat că lira este, în continuare, extrem de schimbătoare. Bloomberg păstrează ştirile despre evoluţia lirei pe prima pagină şi le adaptează constant.
Astăzi, site-ul anunţă că lira a recuperat ceea ce a pierdut ieri şi chiar a plusat. Câştigul din această dimineaţă a fost de 1,5% pentru liră în faţa dolarului american, cel mai mare din data de 17 martie, chiar dacă de scurtă durată.
Investitorii au rămas stupefiaţi şi, potrivit bloomberg.com, au apărut speculaţii că o tanzacţie greşită ar fi declanşat, de fapt, ordine de vânzăre sau cumpărare de valută ca să se evite pierderile.
În momentul de faţă, pe piaţă atmosfera arată cam aşa: se tot fac calcule de marjă, orele de tranzacţionare vor fi prelungite la Londra, iar investitorii din Tailanda până în Boston stau treji să vadă dacă poziţiile lor vor fi sau nu afectate de plecarea britanicilor din blocul comunitar, acolo unde se află din 1973.
Lira a fost un indicator al stării generale de-alungul dezbaterilor despre referendum. În februarie, a picat la 1.3836 dolari, cel mai mic nivel din ultimii şapte ani, şi a rămas cea mai rea monedă anul acesta.
COMMENTS