Magiunul de Topoloveni intră în ”era” BIO

business

Exemplul Magiunului de Topoloveni ar trebui popularizat într-o măsură mult mai mare, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, la Ziua Porţilor Deschise la Fabrica de Magiun Topoloveni, eveniment ce a marcat intrarea fabricii în cel de-al 100-lea an de existenţă şi în “era” BIO, prin lansarea pe piaţă a primei şarje de magiun de prune Topoloveni certificat BIO.

„Cred că astfel de evenimente, de produse, ar trebui să fie într-un număr mult mai mare. Exemplul acesta ar trebui popularizat într-o măsură mult mai mare şi trebuie să înţelegem pentru totdeauna că românii fac lucruri minunate. Ne-am uitat atâta timp la gemurile acelea frumos colorate din occident şi nu erau decât decât o zeamă cu zahăr şi cu coloranţi (…) Eu mă bucur că am început să redescoperim ce înseamnă produsele româneşti, ce înseamnă gândirea românească, ce înseamnă sufletul românesc şi de aceea sunt alături de dumneavostră şi mă bucur foarte mult că acest produs există pe piaţă şi a început să fie apreciat şi în occident”, a spus Câmpeanu.

Reprezentanţii companiei Sonimpex Topoloveni, producătorul Magiunului de prune Topoloveni, au arătat că documentele istorice – monografia Topoloveniului, Arhivele Statului şi alte hrisoave – vorbesc de începuturile Fabricii de magiun din Topoloveni la 1914, înainte de intrarea României în primul Război Mondial. Maximilian Popoviciu a fost cel care a pus bazele funcţionării acesteia, pe principiile preparării magiunului de prune în gospodăriile ţărăneşti locale: în cazane cu pereţi dubli cu abur, care să imite oalele de lut introduse în cuptoare de pământ de către gospodine.

“ Ne adresăm persoanelor interesate de sănătatea lor şi demonstrăm prin certificări acest lucru. Asta facem de vreo trei ani, de când magiunul nostru primeşte anual importante premii internaţionale, iar acum intră într-o nouă etapă. Intram cu dreptul în anul centenar: magiunul regal devine şi BIO, păstrându-şi acelaşi gust şi calităţi de acum 100 de ani. Din respect pentru consumatori, garanţia BIO era necesară, mai ales că acest produs va fi promovat şi exportat în străinatate în următorii ani”, a declarat Bibiana Stanciulov, directorul şi unicul asociat al companiei Sonimpex Topoloveni.

La eveniment au participat, pe lângă reprezentanţii autorităţilor locale, ai celor judeţene şi centrale, ai Casei Regale a României, ai asociaţiilor profesionale şi patronale din industria alimentară, nutriţionişti renumiţi – dl. prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, istoricul Ion Boalcă – autorul Monografiei oraşului Topoloveni, personalităţi publice, specialişti gastronomi, sportivi şi vedete care apreciază produsele tradiţionale de calitate – Iuliana Marciuc, Felicia Filip, Nico, Monica Iagar şi Roxana Iliescu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0