Dezvoltatorii imobiliari pe segmentul rezidenţial „migrează către noile clădiri de birouri în zonele Barbu Văcărescu- Calea Floreasca, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle sau în zona de vest, unde sunt multe proiecte în desfăşurare”, a declarat Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint Real Estate, la Real Estate Forum, eveniment organizat de Finmedia şi de revista „Piaţa Financiară”.
Acesta a mai spus că se observă o cerere foarte mare şi pentru terenuri.
„Piaţa terenurilor este foarte segmentată. Cea mai mare cerere de terenuri este cea de 1.000-1.500 de metri pătraţi. Aici este bătaia cea mai mare. Urmează eşalonul 1.500-5.000 de metri pătraţi. Aici, prin prisma sursei de finanţare, sunt foarte puţini dezvoltatori care pot achiziţiona astfel de suprafeţe. Mai sunt terenuri în Bucureşti, dar nu foarte multe. Avem acum un mandat din partea unui dezvoltator de a consolida o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi zona Piaţa Victoriei, prin cumpărarea. Este vorba despre nişte case vechi care pot fi demolate. Aceasta ar fi una dintre soluţiile pe care noi le-am găsit. O altă cerere din partea dezvoltatorilor o reprezintă cea a joint-venturilor cu proprietarii de terenuri cu suprafeţe mai mari. Proprietarii pun la dispoziţie terenul, dezvoltatorul vine şi construieşte, urmând ca propietarilor să le revină un procent de 25%”, a mai afirmat Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint Real Estate.
Acesta a mai spus că există o cerere foarte mare din partea investitorilor şi pentru apartamentele cu două camere pentru că o astfel de investiţei „poate să genereze până la 6,5-7% randament”.
Pe de altă parte, proiectele din categoria lux reprezintă ce mai mică cotă din piaţă, de aproximativ 5% din piaţa rezidenţială.
„Proiectele quality se încadrează mult mai mult pe segmentul mediu şi sunt proiecte cu o tendinţă nouă: aceea de a construi proiecte rezidenţiale mixte, care să ofere şi o componentă de retail, cu spaţii comerciale la parter, chiar şi spaţii de birouri, iar, de la etajul unu în sus, locuinţe. Această tendinţă oferă o facilitate cumpărătorului final de a avea poate chiar şi biroul şi casa în acelaşi loc şi, în acelaşi timp, să poată merge să bea o cafea, să mânânce ceva la parterul imobilului. Vedem astfel de proiecte din ce în ce mai des. Pe segmentul mediu, la proiectele quality nu se mai observă o diferenţă mare pe valoarea de finisaj. Majoritatea dezvoltatorilor oferă cam acelaşi nivel de finisaje precum încălzirea în pardoseală sau sistemul de climatizare centralizat”, a explicat Mihai Dumitrescu.
COMMENTS