Numărul întreprinderilor mici şi mijlocii înmatriculate în primele nouă luni din 2013 este mai mare comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, iar numărul IMM-urilor care au decis să îşi suspende activitatea a scăzut, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, la seminarul “Politici economice coerente pentru susţinerea mediului de afaceri românesc”.
Ministrul a aratat că numărul înmatriculărilor de IMM-uri a crescut cu 0,22%, de la 46.988 la 47.090, în timp ce numărul suspendărilor a scăzut cu 7,80%, de la 18.598 la 17.148.
În primele nouă luni din 2013, au fost dizolvate 17.346 de IMM-uri şi au fost radiate 59.381, ceea ce înseamnă că la fiecare nou IMM înmatriculat au fost suspendate, dizolvate sau radiate două IMM-uri.
La finalul lunii septembrie 2013, în România erau active 716.447 IMM-uri faţă de 695.492 în 2012, 653.418 în 2011, 631.989 în 2010 sau 690.021 în 2009, a precizat Grapini.
Ministrul a menţionat că, în 2013, departamentul pe care îl conduce a derulat şapte programe pentru IMM-uri şi a menţionat o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea finanţării acestora.
Printre soluţiile propuse de ministrul Maria Grapini figurează crearea şi capitalizarea corespunzătoare a unei bănci special dedicate IMM-urilor, eventual prin transformarea actualelor Eximbank şi CEC Bank, elaborarea unui cod de negociere – împreună cu Asociaţia Română a Băncilor – între mediul de afaceri IMM şi sectorul bancar, ţinând cont de puterea redusă de negociere a IMM-urilor, publicarea periodică de către BNR, după exemplul BCE, a unor statistici, sondaje, studii despre accesul la finanţare al IMM-urilor locale, capitalizarea fondurilor de garantare pentru creditarea IMM-urilor şi extinderea ariei de aplicare a garanţiilor, înfiinţarea unui fond de garantare colectivă/cauţiune mutuală, sub forma unei societăţi cooperatiste non-profit, operaţionalizarea rapidă a unei scheme de ajutor de stat care să promoveze investiţiile cu capital de risc.
Mai multe credite
Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a arătat că de la începutul anului a avut loc o creştere nominală a creditului către IMM-urile de dimensiuni mici, o posibilă explicaţie pentru acest fenomen fiind aceea că cele de dimensiuni mai mari găsesc finanţări alternative mai ieftine.
“Conform unor analize interne ale Băncii Naţionale a României, constatăm un lucru surprinzător: de la începutul anului 2013 constatăm un comportament atipic, în sensul că a avut loc o creştere nominală a creditului către IMM-urile de dimensiuni mici şi foarte mici, în timp ce s-a diminuat în termeni nominali stocul de credit către întreprinderile mijlocii şi către corporaţii. O explicaţie potenţială pentru acest fenomen este acela că, în timp ce firmele mijlocii şi corporaţiile găsesc alternative de finanţări mai ieftine, altele decât de la bănci, pentru IMM-urile mici şi mico se pare că apelarea la finanţarea bancară este o necesitate. Şi, ca atare, băncile, chiar dacă ar prefera să finanţeze companii relativ mai mari şi cu situaţii bilanţiere mai solide, se pare că cererea provine într-o măsură mai mare de la întreprinderile mici şi micro”, a declarat Valentin Lazea, prezent la seminarul organizat de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
Economistul şef al BNR a spus că, în ceea ce priveşte ierarhia creditorilor financiari ai IMM-urilor, aceasta s-a menţinut neschimbată în ultima perioadă, în sensul că pe primul loc în ierarhie se află băncile autohtone, care asigură aproape 60% din totalul finanţării IMM-urilor, pe locul doi se află băncile nerezidente, deci din afara României, cu o cifră surprinzător de mare, de peste 30% din totalul finanţării, iar pe locul trei se află IFN-urile rezidente, care contribuie cu aproape 10% la creditarea IMM-urilor.
COMMENTS