Complexul Energetic Hunedoara va investi 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor viabile din Valea Jiului, astfel încât în cel mult doi ani să devină profitabil, a declarat secretarul de stat în Departamentul pentru Energie Maricel Popa (foto), la un Forumul Minier Român organizat de Finmedia.
„Săptămana trecută Complexul Hunedoara s-au apropat 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor. Nu s-a mai făcut un asemenea proiect din 1985 (…) Trebuie să dezvoltăm partea de producţie, de extragere a minereului, modernizare şi eficientizarea producţiei. Cărbunele costă acum peste 100 lei pentru piaţa europeană şi ar trebui să ajungă la un cost de 60 – 65 lei”, a afirmat Popa.
Costurile de extracţie a huilei ar trebui să scadă cu 40%, ca activitatea să fie eficientă, a arătat Popa.
„Trebuie să investim ca huila să stea în piaţă, ca în 2-3 ani să nu mai fie pe pierdere. Banii vor proveni din bugetul Complexului Hunedoara, dar şi de la Guvern”, a explicat oficialul ministerial.
O parte din cele 60 milioane de euro provin din fondurile companiei, iar o parte de la Guvern.
Popa a adaugat ca firma exportă în Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Ungaria circa 300 Mwh.
„Cărbunele şi uraniul sunt resurse care intră, cu pondere mare, în mixul energetic al majorităţii ţărilor şi sunt privite ca vectori ai dezvoltării durabile. După cum ştiţi, cărbunele este indispensabil, fiind un factor de sprijin al securităţii energetice şi element de stabilitate a pieţei energiei”, a spus reprezentantul Departamentului pentru Energie din Ministerul Economiei.
Maricel Popa a arătat că în România se foloseşte o tehnologie modernă la exploatarea lignitului, în acest moment lucrând în acest domeniu circa 12.000 de angajaţi.
Complexul Energetic Hunedoara este deţinut de stat, prin Departamentul pentru Energie.
CE Oltenia exportă 300 de MWh
Maricel Popa a mai arătat că, în prezent, Complexul Energetic Oltenia exportă 300 de MWh de electricitate către Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia.
“Complexul Energetic Oltenia activează pe piaţa liberă. În acest moment, exportă 300 de MWh către Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Nu sunt contracte pe termen lung, sunt contracte lunare”, a precizat Popa. Potrivit acestuia, România are resurse de lignit care vor fi suficiente încă cel puţin 50 de ani, la producţia actuală.
Popa a adăugat că, în prezent, pe masa Executivului se află un proiect de hotărâre de Guvern privind deschiderea unei noi mine de uraniu în România şi şi-a exprimat speranţa ca această hotărâre să fie aprobată până la finele anului.
Guvernul vrea să deschidă o nouă mină de uraniu, cea de la Grinţieş (judeţul Neamţ), întrucât rezervele din singura exploatare de uraniu care există în prezent în România, cea de la Crucea (judeţul Suceava), sunt în curs de epuizare.
COMMENTS