În ultima perioadă, în contextul Uniunii Europene, există numeroase ţări, ce se confruntă cu situaţii de criză, atât militare, cât şi financiare şi economice. Domnul Martin Schultz, Preşedintele Parlamentului European a fost de-acord să răspundă pe scurt câtorva întrebări de interes actual:
Domnule Schulz, în ultima perioadă, se vorbeşte tot mai mult despre un Grexit. Care ar fi efectele unei astfel de acţiuni asupra zonei euro şi asupra UE?
Martin Schulz: Eu nu consider că un Grexit ar fi o opţiune. Vom face tot posibilul pentru a menţine Grecia în zona euro. Ceea ce avem nevoie este să ne asigurăm că putem obţine o creştere economică şi o creştere a locurilor de muncă.
Referitor la aceasta, Parlamentul European a declarant chiar recent că “Cel mai important este să avem creştere economică şi locuri de muncă.” V-aţi exprimat tot mai des îngrijorarea privind numărul mare de tineri şomeri sau care se orientează către job-uri în afara Uniunii Europene. V-aţi gândit şi la nişte măsuri concrete de prevenire al acestui fenomen?
Martin Schulz: Da. Cred că tinerii trebuie să găsească locuri de muncă acolo unde trăiesc. Libertatea de circulaţie ar trebui să fie un privilegiu şi nu o necesitate. În planul de investiţii, ar trebui să conectăm investiţiile şi suportul oferit de întreprinderi cu încadrarea în muncă a tinerilor. Exista si alte reglementari ce trebuiesc facute in acest sens. Modul în care o mulţime de stagiari sunt trataţi este ruşinos. Oamenii care muncesc ar trebui să fie plătiţi în mod echitabil şi o ucenicie este un timp de educaţie de care nu ar trebui să abuzeze recrutorii de forţă de muncă ieftină.”
Domnule Schulz, în urma recentelor scurgeri elvețiene care au avut loc, cum va lucra UE la eliminarea lacunelor rămase atunci când vine vorba de evaziune fiscală / fraudă? Vă preocupă în prezent ideea înăspririi legilor referitor la acestea?
Martin Schulz: Frauda fiscală și evaziunea fiscală sunt două dintre cele mai mari probleme ale noastre. Dar politica fiscală este în mâinile guvernelor naționale și nu în mâna instituțiilor UE. Atâta timp cât unele dintre statele membre blochează acţiunile noastre comune, nu vom reuşi. Noi, cei din Parlamentul UE vom continua să mărim presiunea asupra statelor membre pentru a lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale, unele dintre cele mai mari probleme în Grecia, de exemplu.
Ce părere aveți de ideea de a pune o taxă pe tranzacțiile de pe piața financiară?
Martin Schulz: Eu am luptat o lungă perioadă de timp pentru o taxă pe tranzacțiile financiare și recunosc că din când în când sunt foarte dezamăgit. Sa mobilizezi sute de milioane ca sa plătesti pentru tranzacții financiare riscante, a fost o actiune foarte rapidă. Pe de altă parte, de ani de zile, statele membre sunt în imposibilitatea de a conveni si a aplica un impozit mic pe aceste tranzacții financiare. Voi continua, insa, lupta pentru această cauza.
Legat de guvernele Tsipras și Varoufakis, care nu prea beneficiază de încredere din partea statelor membre din zona euro, precum și din partea celorlalti parteneri, credeți ca A. Tsipras și I. Varoufakis s-au ocupat de programul grec într-un mod greșit?
Martin Schulz: Ceea ce avem nevoie nu este provocare reciprocă. Avem nevoie de cooperare. Acest lucru este valabil pentru ambele părți. Există o voință enormă de a ajuta Grecia și sper că guvernul grec înțelege acest lucru.
Cum ați caracteriza unitatea Uniunii Europene? Se poate vedea că oamenii din multe țări europene aleg extremismul de stânga sau de dreapta, deoarece austeritatea a dat nastere multor probleme care au acaparat viitorul Europei. Sunteți îngrijorat de creșterea extremistilor de stânga în țări precum Franța și Grecia?
Martin Schulz: Sunt îngrijorat de forţele care încearcă să distrugă U.E. Europa este un continent foarte bogat, dar cu o distribuţie incorectă şi injustă a averii. Trebuie să luptăm să avem mai multă justiţie şi atunci vom câştiga lupta pentru apărarea unităţii Europei.
Ce părere aveţi despre procesul de aderare al Turciei la UE? Este o acţiune ce ar putea avea loc curând sau este valabil doar pentru un timp îndepărtat?
Martin Schulz: Relația european – turcă este foarte dificilă în acest moment şi în acelaşi timp, avem nevoie unul de celălalt. Procesul de aderare va fi de durată. Voi merge în Turcia după Paşte, pentru a discuta cu partenerii noştri de acolo.
COMMENTS