Instrumente de planificare şi dezvoltare urbană, pregătirea profesională a 430 de funcţionari publici din domeniul urbanismului şi elaborarea unor proiecte pilot pentru dezvoltarea urbană integrată a 5 oraşe – acestea sunt coordonatele proiectului „ Platformă pentru dezvoltare urbană durabilă și integrată”, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP).
Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni (octombrie 2012 – iulie 2015), iar obiectivul principal al acestuia este întărirea capacității administrației locale din oraşele sub 50.000 de locuitori de a dezvolta şi implementa politici urbane integrate în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare spațială durabilă şi a abordării integrate a problematicilor sectoriale de planificare şi dezvoltare urbană.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi îşi propune să acorde un sprijin autorităţilor publice locale responsabile cu administrarea acestor municipii şi oraşe sub 50.000 de locuitori, a declarat Bogdan Ghinea, manager proiect Direcţia Generală Dezvoltare Regională şi Infrastructură în cadrul MDRAP, la conferința naţională de diseminarea a rezultatelor proiectului.
“Împreună, aceste 279 de oraşe reprezintă 87% din totalul oraşelor din România ca număr şi peste 3 milioane de locuitori, adică aproximativ 20% din populaţia a României în momentul de faţă şi aproape 35% din populaţia urbană”, a declarat Marius Cristea, consultant Avensa Consulting.
Proiectul abordează integrat trei componente principale:
-instrumente de planificare şi dezvoltare urbană care să sprijine elaborarea şi implementarea politicilor urbane integrate;
-îmbunătăţirea pregătirii profesionale privind formularea şi implementarea politicilor urbane a 430 de funcţionari publici din domeniul urbanismului şi dezvoltării locale precum şi din domeniile relevante dezvoltării teritoriale, din cadrul administraţiei locale a oraşelor sub 50.000 locuitori;
-dezvoltarea unor modele de politici de dezvoltare urbană integrată în 5 oraşe pilot (Murfatlar, Caracal, Brad, Roşiorii de Vede, Gherla).
„Problematica oraşelor mici şi mijlocii nu se află doar pe agenda naţională, este o problemă comună la nivel european, pentru care se caută răspuns. Chiar în această perioadă, a preşedinţiei Letoniei a Consiliului Uniunii Europene, subiectul pus pe tapet este exact problematica oraşelor mici şi mijlocii, fiind luate în considerare oraşele sub 100.000 de locuitori. Este deja pus în dezbatere şi un document pe această temă, document pe care îl găsiţi şi pe site-ul acestui proiect şi faţă de care aşteptăm contribuţii pentru a ne ajuta să surprindem cât mai bine poziţia României”, a spus Liviu Băileşteanu, consilier Direcţia Generală Dezvoltare Regională şi Infrastructură în cadrul MDRAP. Acesta a arătat că în luna iunie, în cadrul conferinţei ministeriale care va avea loc în Letonia, va fi asumat un document cadru care va orienta politicile ţărilor membre pentru următoarea perioadă.
Totodată, Liviu Băileşteanu a prezentat un instrument operaţional interactiv, util la elaborarea de strategii urbane durabile – Referenţialul Oraşelor Europene Durabile, RFSC (Reference Framework for European Sustainable Cities).
Referenţialul pentru orașe europene durabile este un proiect elaborat în parteneriat de către reprezentanţi ai ministerelor implicate în dezvoltarea urbană din statele membre, ai asociațiilor orașelor, ai instituțiilor de cercetare, ai Comisiei Europene pentru operaţionalizarea prevederilor din Carta de la Leipzig pentru oraşe europene durabile.
RFSC este un instrument operaţional interactiv pentru oraşe cărora le conferă un ajutor în a dezvolta strategii urbane integrate, politici şi proiecte mai bune. Acesta se bazează pe un proces deschis şi colectiv şi trebuie să devină un instrument adaptabil, având la bază principiul subsidiarităţii şi facilitează dialogul pe dezvoltarea urbană durabilă și integrată.
„RFSC face posibilă diseminarea informaţiilor, dar ajută şi la indentificarea la nivel european a unor oraşe care se confruntă cu aceleaşi provocări cu care se confruntă şi oraşul dumneavoastră , pot fi dezvoltate parteneriate şi pot fi văzute modalităţile prin care acele oraşe au reuşit să îşi depăşească anumite probleme”, a arătat Băileşteanu, precizând că acest instrument face posibilă şi o autoevaluare a implementării strategiilor.
Proiectul implementat de MDRAP se adresează funcţionarilor publici din direcţiile de urbanism şi direcţiile responsabile cu elaborarea de strategii şi politici locale, din unităţile administrativ-teritoriale sub 50.000 de locuitori. Toate aceste autorităţi publice locale vor beneficia de rezultatele proiectului şi de noile instrumente şi modele de dezvoltare urbană integrată.
400 de funcţionari publici vor participa la sesiuni de instruire organizate în regiunile de dezvoltare ale României, care vor constitui prilejuri de informare, transfer de cunoştinţe şi creare de contacte profesionale în vederea dezvoltării unei reţele de profesionişti cu privire la dezvoltarea de politici urbane integrate. Totodată, 30 persoane (funcţionari publici din cadrul autorităţilor publice locale) vor beneficia de cursuri de instruire în instituţii din state membre ale Uniunii Europene având ocazia să acumuleze experienţă privind crearea de politici integrate pentru dezvoltare urbană, creând astfel o platformă solidă pentru dezvoltarea localităţilor din România.
Bugetul total al proiectului este de 4.744.275 lei, din care 4.032.633,75 FSE şi 711.641,25 lei cofinanţare MDRAP.
COMMENTS