Ministerul Finanțelor listează la BVB titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

Ministerul Finanțelor listează la BVB titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

  • Ministerul Finanțelor (MF) a atras 1,27miliarde lei și 383,6 milioane euro, prin vânzarea de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă de Stat prin acest tip de titluri de stat.
  • Donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de peste 266 milioane lei, la o dobândă de 7% p.a.
  • Prin intermediul celor 16 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape29,5 miliarde lei (6 miliarde euro).
  • Titlurile de stat sunt tranzacționate la BVBîn mod transparent, prin intermediarii autorizați.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si, respectiv, 383,6 milioane euro (valori însumând aproape 3,2miliarde lei – 641 milioane euro), prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București(BVB).

Cea mai recentă emisiune Fidelis stabilește noi standarde în ceea ce privește investițiile în titluri de stat, fiind doborâte trei recorduri importante: cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori și cea mai mare sumă investită de aceștia. Este o performanță pe care o considerăm dovada încrederii investitorilor în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiții strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toți românii. În ceea ce privește tranșa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde, vin și ne demonstrează că ne pot depăși orice așteptare: peste 9.000 vieți salvate în primele patru luni ale anului”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedește că Statul român și Bursa de Valori București au un parteneriat de succes în beneficiul pieței și al investitorilor de retail.Această colaborare valorifică infrastructura pieței de capital pentru a oferi românilor o platformă sigură și transparentă pentru economisire și investiții.Continuitatea programului și accelerarea cadenței cu care aceste oferte sunt derulate, alături de condiții atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape29,5 miliarde de lei atrase în ultimii cinci ani”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Cooperarea dintre Statul român și piața de capital pentru titlurile de stat Fidelis este în beneficiul tuturor părților implicate: statul obține fonduri pentru susținerea nevoilor financiare, în timp ce investitorii au acces la oportunități de investiții sigure cu sprijinul guvernului român. Bursa și consorțiul de intermediere facilitează aceste tranzacții și stimulează dezvoltarea pieței interne de capital.Programul Fidelis exemplifică rezultatele pozitive care pot fi obținute prin colaborarea dintre statul român și piața de capital. Acesta promovează incluziunea financiară prin familiarizarea românilor cu mecanismele pieței de capital și prin oferirea unei căi sigure pentru gestionarea banilor investiți”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners(Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania(Grup de Distribuție), precum șiAlpha Bank România, Banca Comercială Română,BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Faptul că am înregistrat un nivel record de subscrieri de la inițierea programului Fidelis denota atât succesul acestui instrument ca vehicul de investire și economisire, dar și  capacitatea pieței locale de a face aceste demersuri pe termen lung. în contextul geopolitic dificil, instrumentele propuse de Ministerul Finanțelor dezvoltă o clasă deja semnificativă de investitori, cei care caută cu precădere investiții cu un grad scăzut de risc și randamente atrăgătoare. Suntem, de asemenea, mulțumiți să confirmăm trend-ul de susținere a acestui tip de investiții dat de scadențele unor emisiuni anterioare și reinvestirea fondurilor în emisiuni noi”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Volumele record realizate în ultima emisiune Fidelis sunt o dovadă a creșterii constante a interesului investitorilor pentru acest tip de instrumente, certificând faptul că piața se maturizeazăși Fidelis devine o opțiune investițională tot mai prezentăîn portofoliul investitorilor de retail”, a declarat Emilian Dobran, Director Tranzacționare Piețe de capital, Alpha Bank România.

Volumele subscrise în emisiunile de titluri de stat Fidelis confirmă poziționarea drept instrument financiar esențial pentru  economisire, precum și pentru optimizarea deciziilor de management de portofoliu ale investitorilor de retail. Nivelul sporit de incertitudine din mediul economic, precum și de pe piețele financiare, cu piețele de acțiuni în apropierea maximelor istorice, dar și a inflației și dobânzilor pe paliere ridicate, încă departe de nivelurile așa-zis normalizate, favorizează un nivel ridicat al cererii de instrumente cu venit fix emise de Statul român. Din această perspectivă, este de așteptat ca titlurile de stat Fidelis să se bucure în continuare de o audiență foarte bună în rândul investitorilor persoane fizice”, a afirmat Irina Neacșu,Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Pentru BCR, fiecare nouă emisiune de titluri de stat Fidelis este un pas în normalizarea conversației despre educație financiară, diversificare investițională și implicare activă în viața economică din România. Ne bucurăm să fim parteneri în acest program, care facilitează cu adevărat accesul la instrumente și produse de investiții pentru toți cei interesați. De altfel, această listare record arată interesul tot mai mare al investitorilor retail, dar și încrederea și angajamentul acestora în consolidarea pieței locale de capital”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 – 17aprilie, românii au plasat peste19.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

Criteriu Emisiune în lei pentru donatori, cu scadență în aprilie 2025 Emisiune în lei cu scadență în aprilie 2025 Emisiune în lei cu scadență în  aprilie 2027 Emisiune în euro cu scadență în aprilie 2025 Emisiune în euro scadentă în aprilie 2029
ISIN ROM2SGP5U7L5 RO7685PL69C7 ROFM5R7FQWV5 ROF2IYUURMY1 RO46T3V3B2W6
Simbol R2504B R2504C R2704A R2504AE R2904AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobândă anuală 7% p.a. 6% p.a. 6,85% p.a. 4% p.a. 5% p.a.
Valoare emisiune 266.127.700 634.485.600 378.353.700 254.791.600 128.839.300
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă? 

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2504B– pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei și cu maturitate de 1 an

R2504C– pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an

R2704A– pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani.

R2504AE– pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an

R2904AE– pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0