Ofensiva chineză în spaţiul euroatlantic continuă. Surpriza începutului de an este preluarea redutabilei companii americane de transfer de bani MoneyGram de către gigantul chinez Alibaba, prin Ant Financial, divizia de plăţi a Alibaba. Valoarea anunţată a tranzacţiei este de 880 milioane dolari americani.
Grupul Alibaba estea fost fondat în 1999 de către Jack Ma (foto) şi a ajuns în 2016 la performanţe şocante: venituri de 14,7 miliarde dolari şi peste 46.000 de angajaţi.
MoneyGram are aproximativ 350.000 de puncte de lucru în 200 de țări. Ant Financial e cea mai mare companie din domeniul plăților online din China, cu peste 630 de milioane de utilizatori, iar obiectivul său este extinderea globală, posibilă odată cu achiziționarea MoneyGram.
Principalul competitor pentru Ant Financial, evaluată financiar la 60 de miliarde de dolari, este WeChat de la Tencent, soluția de mesagerie instantă având și posibilitatea de a face transfer de bani. Practic, în momentul de față, Ant Financial poate avea 2,4 miliarde de clienți la nivel global.
Tranzacția nu a fost aprobată încă de organele de reglementare din Statele Unite. Acțiunile MoneyGram au crescut însă brusc, cu 9%, după anunțul făcut public.
Ant Financial operează platforma de plăţi Alipay, ajunsă anul trecut a ajuns la 250 de milioane de tranzacții. În China, două milioane de afaceri au implementat serviciul Alipay. În aceste condiţii, principalul concurent pentru un MoneyGram întărit rămâne Western Union, cele două entităţi urmând să-şi dispute întâietatea.
Aşa cum s-a anunţat, brandul MoneyGram va rămâne intact, iar compania va avea în continuare sediul central în Dallas, acolo unde s-a fondat compania acum 77 de ani.
De notat faptul că anul 2016 a fost unul istoric pentru achiziţiile făcute de firmele chinezeşti în Europa şi SUA. Pentru prima dată după 2006, China a fost, în 2016, cel mai mare achizitor din lume, investind nu mai puţin de 128,7 miliarde dolari în 173 de preluări la nivel global, depăşindu-i detaşat pe americani.
Cea mai mare parte a achiziţiilor de firme s-a produs în Europa, unde chinezii au plătit 76,5 miliarde de dolari. Ca exemplu, în prima jumătate din 2016, au fost preluate 24 de companii germane, adică aproximativ o companie pe săptămână!
COMMENTS